Ethereum dešavanja

Prije otprilike 2. dana, desila se čudna transakcija na ETH mreži, u kojoj je poslano 0.55 ETH, ali transakcija je koštala 10.668 ETH (otprilike 2.6 miliona $), što je zabrinjavajuće ako ćemo biti iskreni.

Na prvu se činilo kao permutacija prilikom unosa količine i ručno unešene “naknade” za transakciju, međutim nakon jednog dana se pojavila slična transakcija u iznosu od 350 ETH sa naknadom za transakciju od 10,668 ETH (otprilike 2,6 miliona $).

Ovdje se već povlači pitanje, o čemu se radi?

Počele su špekulacije da je pronađen način da se “operu” ukradeni ETH tako što će se na specifičan način odraditi transakcija kako bi ciljano transakciju preuzela druga strana uz male konfiguracije rudara.

Mogu postojati razlozi da korisnik rudarima prenese suludo visoke naknade. Na primjer, možda ćete htjeti platiti sebe da očistite ukradene coine. Ovo je čisto pranje novca.

Recimo da ste dobili malo ETH koji ima veze sa ukradenim ETH u prošlosti. Kako je neko mogao uraditi?

Lako. Ako iamte prave veze, prilično je jednostavno kontaktirati organizacije koje imaju većinu hash snage i da će doći do rudnika bloka koji sadrži transakciju visokih naknada. Uz to, zapravo bi mogao biti i onaj koji ga kopa.

To znači da je proba jednog od ovih “rudnika” koji minira blok iznosi oko 0,65 (od 1), ili 65%. Stoga su šanse za uspješan transfer novca pravom igraču prilično velike.

Ako imate mogućnost izbora koje transakcije idu u blok, možete dodati svoje nakon što nađete nikakav stav. To znači: prilično je lako oprati novac pod pretpostavkom da dobijete blok i platite sebe (ili nekoga koga poznajete) i operete novac.

Kovanice koje ostavljaju rudari smatraju se očišćenim novčićima. Da, čak i ako dolaze od transakcionih naknada.

Ne kažem sa sigurnošću da je taj korak pranje novca. Najvjerovatnije, bila je to glupa greška. Ipak, danas se desila još jedna transakcija, u kojoj je poslano 3,221 ETH sa naknadom za transakciju od 2,310ETH.

Mislim da je ovo jako loše za Ethereum, jer ako se ispostavi da se ovako “pere” ukraden ETH, ovo će ostaviti negativan uticaj na samu Ethereum mrežu.

Zanimljivo… Sumnjam da je bila greska (fee i amount su zamijenjeni) jer je u oba primjera iznad transaction fee je bio identican. To je malo vjerovatno, zar ne?

1 Like

Malo previse da bi bilo slučajnost …