Epic Games protiv Apple-ove ‘Anti-konkurentne’ prakse plaćanja u parnici

Epic Games je pokrenuo tužbu protiv Apple Inc. zbog navodne monopolizacije tržišta plaćanja u aplikacijama i onemogućavanja “inovacija” poput plaćanje Bitcoinima.

Programer hiperpopularne video igre Fortnite tvrdio je u tužbi da se Apple ponaša protiv konkurencije namećući “represivan” porez na promet od 30% na prodaju aplikacija, kao i zabranjujući trećim stranama plaćanja sa svoje platforme.

Appleovo navodno monopolističko ponašanje naštetilo je inovacijama u plaćanju, tvrdi Epic. Mogući konkurentski procesi plaćanja u aplikaciji mogli bi prihvatiti “Bitcoin ili druge kriptovalute”.

Epic Games zahtijevao je od američkog okružnog suda za sjeverni okrug Kalifornije da Appleu zabrani anti-konkurentsko djelovanje i prekine ono što je nazvao Appleovim zaostajanjem za plaćanjem putem aplikacija.

Čini se da je tužba pravni pogodak u kampanji koju su Epic Games započele protiv Applea nakon što je tehnološki gigant u četvrtak uklonio Fortnite iz Apple trgovine aplikacija.

Apple je naveo Fortniteovu implementaciju vlastitog sistema plaćanja u aplikaciji u četvrtak kao razlog za pokretanje sistema, navodi The Verge.