ENS - Ethereum name service

Vjerovatno ste do sada imali šansu da šaljete nekome kripto valutu na neku od adresa, te ste uvijek strepili da li ste upisali pravu adresu.

Oni koji su već upoznati sa adresama, znaju da prije slanja trebaju da provjere da li šalju na pravu adresu, tako što čitaju prva tri i zadnja tri karaktera u adresi.

Problem se stvara, kada u brzini trebate da pošaljete nekome, a teško vam je naći adresu, a još teže zapamtiti i kucati istu.

Na tu scenu stupa ENS servis, koji radi na principu DNS sistema (domain name service) u internetu, gdje se pravi domena koja se kači na vašu ETH adresu, što je jako dobro.

Kako bi započeli proceduru, posjetite

https://www.myetherwallet.com/#ens

Sistem je takav da vi morate staviti željenu domenu na aukciju, 3 dana, gdje ukoliko niko drugi ne uključi se u aukciju, domena pripada vama.

Adresa koju želite povezati sa ETH domenom je ona sa koje pošaljete sredstva za aukciju.

Npr. ETH adresa za crypto.ba bi bila

cryptoba.eth

Jako fina stvar, i svakome preporučujem.

Ono što je jako bitno je, da kada započnete aukciju na ETH domenu, ukoliko se niko ne prijavi na aukciju nakon tri dana, vi ste dužni da uradite “reveal” tj. oktrivanje adrese prema ETH blockchainu, tako što ćete imati Secret Phrase koji ste dobili prilikom starta aukcije.

Ukoliko to ne uradite, u roku od 48 sati, vaša investicija za registraciju domene propada, te morate proceduru započeti opet.

https://registrar.ens.domains/
1 Like