Elon Musk: Tesla je prestao prihvaćati bitcoin zbog utjecaja na okoliš

Izvršni direktor kompanije za električne automobile naveo je “brzo rastuću upotrebu fosilnih goriva za rudarenje bitkoina i transakcije”.

U tvitu u srijedu, izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da kompanija više neće prihvaćati Bitcoin kao plaćanje za svoje automobile, pozivajući se na zabrinutost zbog energetske potrošnje bitcoin rudarstva.

Vijest je bila prilično šok za kolebanje zastava Bitcoina.

Musk je napisao: “Zabrinuti smo zbog sve veće upotrebe fosilnih goriva za eksploataciju bitkoina i transakcija, posebno ugljena koji ima najgore emisije od svih goriva.”

Tesla je počeo prihvaćati BTC kao plaćanje u februaru, nakon što je za svoju bilancu kupio Bitcoin vrijedan 1,5 milijardi dolara. Vest o Teslinom otkupu pomerila je tržište - sa 39.000 dolara u trenutku objave 8. februara na 53.000 dolara nedeljno kasnije.

To je također dovelo do nekih povratnih posljedica od potrošača svjesnih klime, koji su pronašli Teslin nalet na Bitcoin u suprotnosti sa njegovom imidžom za zaštitu okoliša. Neki dioničari Tesle također nisu voljeli taj potez, videći ga kao distrakciju koja nema nikakve veze s osnovnom djelatnošću kompanije. Do kraja veljače, analitičari poput Dana Ivesa iz Wedbushha govorili su da su Tesline dionice postale “jako povezane” s cijenom Bitcoina.

Bitcoin koristi nešto što se naziva dokaz o radu (PoW) za koordinaciju konsenzusa sa svih računara koji pokreću Bitcoin blockchain softver. Da bi osigurali mrežu, specijalizirani računari utrkuju se u rješavanju složenih kriptografskih zagonetki. Prvi koji to učini osvaja malu količinu kovanog Bitcoina kao nagradu. Budući da je brzina važna, “rudari” s najviše računarske moći najčešće pobjeđuju. A ta snaga troši puno električne energije. Nedavno istraživanje Univerziteta Cambridge procijenilo je da je godišnja potrošnja energije veća od argentinske.

Zaštitnici bitcoina tvrde da se većina mreže koristi na čistim, obnovljivim izvorima energije, uključujući hidroenergiju. U izvještaju iz septembra 2020., koji je takođe objavljen u Cambridgeu, procjenjuje se da 39% snage mreže dolazi iz obnovljivih izvora. Menadžer kripto imovine CoinShares pripisuje brojku čak 77%.

Ali Elon Musk vidio je dovoljno, barem za sada. “Tesla neće prodavati nijedan bitcoin i namjeravamo ga koristiti za transakcije čim rudarstvo prijeđe na održiviju energiju”, napisao je, prije nego što je dodao da kompanija “gleda” na kriptovalute s manjim otiskom ugljika.

Izvori:

1 Like

Dao sebi previse za pravo u kripto svijetu…ne znam kako nije provaljen nakon doge koina

Sad malo odlučio pumpati, zbog ovog čovjeka će dosta ljudi ostati bez ičega, ali briga njega :smiley:

Samo da je na Mars otići, sve ostalo mu je nebitno, čuj sad odjednom green energy :smiley:

Bitcoin raste nakon što Elon Musk kaže da će Tesla ponovo prihvatiti bitcoin kad rudari iskoriste 50% čiste energije

https://twitter.com/elonmusk/status/1404132183254523905?s=20