Dorsey, Saylor, Winklevoss blizanci pridružuju se MIT-ovoj kampanji za zaštitu Bitcoina

Kripto industrija podupire inicijativu MIT-ovog Media Laba digitalnih valuta koji pokreće novi program istraživanja i razvoja za jačanje Bitcoin infrastrukture.

Dok se Bitcoin kreće blizu tržišne kapitalizacije od 1 bilijuna dolara, 12-godišnja mreža pod većim je stresom nego ikad. Kako bi mreža nastavila brinuti, MIT Media Lab jučer je najavio četverogodišnji program istraživanja i razvoja vrijedan 4 milijuna dolara za zaštitu Bitcoin mreže.

Među podžavateljima programa su najveći zagovornici kripta: izvršni direktor Twittera Jack Dorsey, izvršni direktor MicroStrategyja Michael Saylor i Cameron i Tyler Winklevoss, braća blizanci koji su osnovali burzu kriptovaluta Gemini.

Napori za Bitcoin softver i sigurnost nastoje ojačati Bitcoin protiv potencijalnih napada izgradnjom dugotrajne obrane, poboljšanjem automatizacije i testiranjem mreže. DCI također želi olakšati poboljšanje Bitcoina.

Decentralizacija bitcoina: blagoslovljena kletva

DCI također želi olakšati poboljšanje Bitcoina. Ovo je dugogodišnji pogled na osnivače programa: Inicijativa za digitalnu valutu, kriptološka istraživačka jedinica MIT Media Laba, osnovana 2015. godine.

Iako DCI uspjeh Bitcoina smatra dokazom moći decentralizacije, direktorica inicijative za digitalnu valutu Neha Narula 2017. godine žalila je da je odbijanje bilo kojeg vodstva Bitcoin zajednice otežalo poboljšanje njenog dizajna i sigurnosti.

DCI je jučer rekao da decentralizacija ne bi smjela negirati “promišljeni fokus i koordinaciju kako bi kontinuirano jačala sigurnost Bitcoina i preventivno obnavljala sve ranjivosti”.

Paradoksalno, DCI također smatra da njegova decentralizacija otežava pronalazak stručnjaka. DCI je rekao da želi smanjiti oslanjanje Bitcoina na stručnjake školovane u nejasnoj stručnosti koja je potrebna za popravljanje Bitcoina ako sve krene po zlu.

Da bi se sve ovo dogodilo, DCI će iskoristiti četiri milijuna dolara prikupljenih od današnje ekipe ultra bogatih kriptoevanđelista da zaposli pet dodatnih istraživača i inženjera, dovodeći svoj tim programera s tri na osam. Nebuloznije, to će “pokrenuti fokus cijelog ekosustava na dugoročne strategije za učvršćivanje temeljnog protokola.”

Inicijativa za digitalnu valutu i Bitcoin vraćaju se unatrag

Inicijativa za digitalnu valutu dugo je podupirala Bitcoin mrežu u doba sukoba.
2015. godine programeri bitcoina Gavin Andresen, Cory Fields i Wladimir van der Laan pridružili su se inicijativi za digitalnu valutu iz zaklade Bitcoin usred svojih turbulentnih vremena.

Kad su se pridružili, zamjenik predsjednika Charlie Schrem bavio se optužnicom, kasnije smanjenom, za pomaganje svom preprodavaču droga u pranju Bitcoina putem svoje razmjene bitcoina, a razmjena člana uprave Marka Karpelèsa Mt. Gox, upravo je napadnut za gotovo 850 milijuna dolara.

Brian Forde, tadašnji direktor Inicijative za digitalnu valutu, rekao je da će prelazak na DCI donijeti stabilnost razvojnom timu.

Prije dvije godine matična organizacija Inicijative za digitalnu valutu, MIT Media Lab, prošla je vlastite borbe. Medijski laboratorij potresla je vijest da je od osuđenog seksualnog prijestupnika i pokojnog financijera Jeffreyja Epsteina primio 1,7 milijuna dolara.

Epstein je bio ljubitelj Bitcoina. Nakon skandala, njegov direktor Joichi Ito dao je ostavku. (U razgovoru s direktorom Inicijative za digitalnu valutu iz 2017. godine, Ito je rekao: “novac kvari.”) Nije poznato je li bilo koji dio njegove donacije MIT Media Lab usmjeren prema Inicijativi za digitalnu valutu.

Izvori: