Crypto.ba

Diskusija: Privatnost protiv privatnosti

Želio bi da malo diskutujemo o privatnosti kripto valuta, tj. načini iskorištavanja tehnologije kako bi se postigla anonimnost istih.


Trenutno, dosta privacy coina se bazira na “maskiranju” putanje kripto valuta od “pošaljioca” do “primaoca”, što predstavlja jedan način privatnosti, ali većina ovih coina ne uzima u obzir činjenicu da je jedan od problema upravo otkrivanje IP adrese “pošaljioca” kao i “primaoca”.

Mene lično interesuje vaše mišljenje, šta je praktičnije za anonimnost korisnika?

Pošto još dosta ljudi koji su u kripto svijetu, ne razumije da se IP adresa lako pronađe, što je pogotovo specifično u Bitcoin protokolu, kao i drugim sličnim protokolima, dovodi se u pitanje, šta je bitnije?

  • Sakrivanje “putanje” transakcije (coinjoin, masking, itd)
  • Sakrivanje IP adrese “pošaljioca” kao i “primaoca” transakcije. (TOR, I2P protokol)
  • Obe opcije implementirane su najsigurniji način za privatnost

0 glasača

Tema nije otvorena kako bi se reklamirao nikakv coin, već samo način implementacije privatnosti.

Jučer smo saznali da Mimblewimble ima propust u svojoj sigurnosti, ali da ovaj propust utječe samo na GRIN, te da je BEAM već unaprijed razmišljao o ovom problemu.

Zamoliću vas da se uključite u diskusiju, kako bi zajedno zaključili šta je to potrebno kako bi se postigla puna privatnost!

:slight_smile:

privatnost na netu je imaginarna, nije nikad ni zamišljena da bude “privatna” :smiley:

1 Like

Ne bi se složio sa tim, jer to kao da si rekao da je npr. TOR neupotrebljiv te da daje lažnu nadu privatnosti?

šta mislip koliko prosječnih usera koristi edge ili chrome, ili koristi TOR. Prosječni user nikad nije čuo ni za šta drugo od Chrome.

U tom i jeste poenta ove teme, jer nismo tu da prosječnog korisnika upućujemo, on će se sam uputiti ako mu privatnost zatreba.

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF