Direktor Twittera “gradi” DeFi na Bitcoinu

Izvršni direktor Twittera i Squarea, Jack Dorsey, otkrio je da tvrtka sprema novi odjel koji će se usredotočiti na izgradnju DeFi usluga na Bitcoinu.

Dorsey je to objavio putem Twittera ranije danas i otkrio da će novi Squareov odjel graditi “otvorenu platformu za programere s jedinim ciljem da olakša stvaranje bezgraničnih, decentraliziranih financijskih usluga. Naš primarni fokus je Bitcoin.”

Dorsey je za šefa odjela imenovao inženjera Mikea Brocka, koji je prethodno vodio razvojni tim koji je još 2018. radio na integraciji značajki Bitcoina za aplikaciju Cash. Brock ima iskustva s open source projektima kroz svoj rad u Red Hat Incu. Tvrtka Squareove reputacije koja radi na easy-to-use DeFi uslugama na Bitcoin mreži može potencijalno pospješiti usvajanje i pružiti veću konkurenciju Ethereumu u DeFi sektoru.

Kako se Bitcoin trenutno drži u DeFi sektoru?

Bitcoin mreža trenutno nema širinu opcija s pametnim ugovorima kao Ethereum. Ovo otežava nadmetanje u DeFi sektoru, pogotovo s Ethereumom i njegovim interoperabilnim ‘Money Legosima’. DeFi Bitcoina oslanja se na dodatnu infrastrukturu poput bridgeova i side chainova za pokretanje pametnih ugovora.

Prema podacima Defi Lamae, Ethereum dominira među 100 najvećih DeFi platformi prem TVL-u, a AAVE je na vrhu liste s 9,09 milijardi dolara TVL. Binance je također jak u DeFi sektoru s osmoplasiranim Pancake Swapom koji ima 3,76 milijardi dolara TVL-a.

Za usporedbu, najbolje rangirani Bitcoin DeFi projekt na DeFi Lama stranici je Lightning Network, koji je na 103. mjestu s TVL-om od 58,7 milijuna dolara. Međutim, TVL nije najbolji način za mjerenje korisnosti Lightning Networka jer se ne radi o protokolu kojemu je cilj “zaključavati” sredstva.

DeFi na Ethereumu eksplodirao je 2021. godine, a prema podacima Dune Analyticsa, ukupna baza korisnika DeFi-a (mjereno jedinstvenim adresama) porasla je s 1,1 milijuna početkom siječnja na oko 3 milijuna u srpnju.

Novi Bitcoin DeFi pothvat samo je dio Square ekosustava

Uz najnoviji Squareov projekt dolazi još jedan čimbenik koji bi mogao pomoći u usvajanju Bitcoin DeFi-a, a tome bi trebala pridonijeti nadogradnja Taproot predviđena za sredinu studenog. Squareov novi sektor dodaje se postojećim poslovima te kompanije kao što su: Cash App, Square Seller i streaming platforma Tidal. Dorsey je nedavno natuknuo da bi upravo Tidal mogao imati potencijalne blockchain tehnološke integracije poput pametnih ugovora ii NFT-ova.

Najava za Bitcoin DeFi slijedi nakon što je ranije ovog mjeseca Dorsey na Twitteru objavio kako će Square lansirati vlastiti hardverski Bitcoin novčanik kako bi pružio potpomognuto skrbništvo nad kriptovalutom. Tako će olakšati postupak rukovanja kriptovalutama redovnim korisnicima.

izvor:DeFi on Bitcoin: Jack Dorsey says Square’s new division will make it happen

2 Likes