Digitalni Yuan u test fazi

Jedanaest benzinskih pumpi u kineskom tehnološkom čvorištu Shenzen sada prihvata digitalni yuan, predstojeću kinesku digitalnu valutu Centralne banke (CBDC), nekoliko dana nakon što su građani primili više od 1,5 miliona dolara u valuti kao deo tekućeg pilot projekta, izvijestila je lokalna novinska kuća Economic Information Daily.

Testove sprovodi državna agencija Guangdong Petroleum, koja je pilot lansirala 13. oktobra ove nedelje. Da bi platili, građani mogu skenirati jedinstveni QR kod dostupan na benzinskim pumpama - slično onome kako funkcionišu komercijalne aplikacije za plaćanje poput Apple Pay-a.

Povratne informacije su do sada bile pozitivne, a građani primjećuju da transakcije idu besprijekorno i da im treba samo nekoliko sekundi da se obave. Način plaćanja dostupan je za sve usluge, od punjenja goriva do kupovine bilo kojih maloprodajnih predmeta na kioscima benzinskih pumpi.

Da bi usluga bila pristupačnija svim korisnicima, aplikacija digitalni yuan koristi tehnologiju “dual offline”, što znači da dokle god mobilni telefon ima struju ( bez potrebe za telefonskim signalom ), korisnici mogu izvršiti bilo kakva plaćanja. Ovo se razlikuje od trenutnog sistema koji koriste aplikacije za bezgotovinsko plaćanje poput WeChat-a, kojima je potrebna internet veza da bi radile, pa čak i naplaćivale naknade za transakcije.

Guangdong Petroleum rekao je da će aplikacija za digitalni yuan biti proširena na više od 110 benzinskih pumpi u Shenzhenu u ovom mjesecu, prema izvještaju.

Digitalni yuan je deo ambicioznog petogodišnjeg plana u zemlji, koji istaknuto uključuje razvoj i primjenu novijih tehnologija poput blockchaina i veštačke inteligencije.

Kineski parlament izjavio je 2019. da očekuje da će digitalni yuan biti dovršen i u potpunosti pokrenut prije Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu. Tada je Kina rekla da će svoj DCEP ( Digital Currency Electronic Payment ) postaviti kao održivu alternativu za smanjenje svoje ovisnosti o američkom dolaru.

1 Like