Digitalni Yuan surađivat će s WeChat-om i Alipay-em?

Predstojeći digitalni juan navodno će biti kompatibilan s glavnim mrežama plaćanja u zemlji.

Mu Changchun, čelnik Instituta za istraživanje digitalnih valuta Narodne banke Kine, rekao je da će digitalni juan uz potporu središnje banke biti kompatibilan s glavnim novčanicima za mobilno plaćanje, poput WeChat Pay i Alipay.

Prema izvještaju South China Morning Posta, Mu je tijekom konferencije rekao da se digitalni juan neće natjecati s WeChat Pay i Alipay:

„Oni ne pripadaju istoj dimenziji. WeChat i Alipay su novčanici, dok je digitalni juan novac u novčaniku. "

Čini se da su ove nedavne izjave u suprotnosti s ranijim izvještajima iz lokalnih izvora koji sugeriraju da bi Kina mogla pokrenuti svoju digitalnu valutu kao alternativu dvoma platnim gigantima.

Digitalni juan je trenutno dostupan ograničenim korisnicima putem ekskluzivne aplikacije za mobilni novčanik. Na konferenciji je Mu rekao da se mobilni novčanici za digitalne juane suočavaju s vjekovnim problemom krivotvorenja, navodeći kako je na tržištu bilo više lažnih novčanika digitalnih juana. Mu je rekao da će utjecaj krivotvorenih novčanika biti moguće smanjiti samo ako sve uključene strane, od centralne banke do korisnika, poduzmu potrebne mjere opreza.

Kina je brzo napredovala sa svojom inicijativom za digitalne valute središnje banke. Prošle sedmice je objavila nacrt zakona koji pruža regulatorni okvir i legitimitet za svoj digitalni juan. Trenutno centralna banka provodi pilot testove širom zemlje za svoj CBDC.

U jednom od najvećih pilot testova, lokalne vlasti podijelile su digitalni juan vrijedan 1,5 miliona dolara za 50.000 od 1,9 miliona ljudi koji su se prijavili za darivanje.