Digitalni EUR: Pitat ćemo javnost o digitalnoj valuti Centralne banke

Odma da razjasnimo, centralno i digitalna valuta ne idu zajedno, dokaz su tolike godine negiranja kripto valuta, da bi se spustili na nivo gdje razmišljaju da razviju svoju digitalnu valutu jer tek sad realizuju da su napravili ogroman promašaj.
image
Ovo nam dolazi od strane jedne od najodvratnijih osoba u evropskoj uniji, dotična neprevaziđena Christine Lagarde, koja se nalazi na čelu evropske centralne banke, koja je uvijek bila protiv digitalnih valuta.

U izjavi za Reuters, potrebna je digitalna valuta centralne banke, uz rizik od tautologije, novac koji izdaje centralna banka države u digitalnom obliku. Međutim, kako nijedna zemlja trenutno ne izdaje digitalnu valutu, oblik koji će zapravo dobiti još uvijek nije poznat. Otuda i potreba za njihovim proučavanjem (dobro došli u blockchain gospodo).

Prema radnom dokumentu Europske Centralne banke iz januara 2020., koji pruža uvid u razmišljanja zaposlenih u bankama, centralna banka mogla bi izdati “decentralizirani” digitalni token, sličan Bitcoin-u, ali svugdje prihvaćen. Takođe bi mogao samo stvoriti račune za svaki dom i posao u samoj centralnoj banci, što bi promijenilo uloge komercijalnih banaka, ali ih ne bi eliminiralo, što nju i njenu ekipu predstavlja kao spasioce trenutnog sistema u kojem itekako imaju kontrolu.

Izvještaj je dalje otkrio da bi europska centralna banka mogla maloprodajne transakcije učiniti sigurnijima i efikasnijima, ometati pranje novca uklanjanjem fizičke gotovine i ojačati monetarnu politiku eurozone. (niko ne smije da pere novac osim njih, naravno).

Lagarde, koja je postala predsjednica ECB-a u novembru 2019. godine nakon osmogodišnjeg mandata na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nadgleda organizaciju koja kreira monetarnu politiku za 19. evropskih zemalja. Euro je druga valuta na svijetu kojom se najviše trguje iza američkog dolara, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja, koja se koristi u oko jedne trećine trgovina. Stoga bi njegovo stavljanje u digitalni oblik bio veliki pomak.

Poznata poslovica Mahatma Gandhi-a se ovdje nazire:

Prvo vas ignoriraju, zatim vas ismijavaju, zatim se bore s vama, a onda pobjeđujete.