Deutsche Bank priprema kripto platformu

Plan igre banke skriven je naočigled u izvješću Svjetskog ekonomskog foruma, koje se često pregleda.


Deutsche Bank pridružila se rastućim redovima velikih financijskih institucija koje istražuju skrbništvo nad kriptovalutom, sa težnjama da ponudi visoko osjetljive usluge hedge fondovima koji ulažu u klasu imovine.

Prototip skrbništva digitalne imovine Deutsche Bank ima za cilj razviti “potpuno integriranu skrbničku platformu za institucionalne klijente i njihovu digitalnu imovinu koja pruža besprijekornu povezanost sa širim ekosustavom kriptovaluta”, prema malo zapaženom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, domaćina godišnjeg okupljanje gluposti u Davosu u Švicarskoj.

U odlomku skrivenom na stranici 23. izvještaja iz decembra 2020. godine, najveća njemačka banka kaže da planira stvoriti platformu za trgovanje i izdavanje tokena, povezujući digitalnu imovinu s tradicionalnim bankarskim uslugama i upravljajući nizom digitalne imovine i udjela u fiatima na jedan jednostavan način. upotrebljiva platforma.

Velike banke sada najavljuju planove za ulazak u kripto skrbništvo gotovo svakodnevno, a Bank of New York Mellon, najveća svjetska skrbnička banka, pridružila se “zabavi” početkom ove sedmice.

Američke banke dobile su određenu regulatornu jasnoću zahvaljujući prošlogodišnjim tumačenjima iz Ureda kontrolora valute. U Njemačkoj se kompanije nalaze u redu da bi dobile posebne licence za kripto skrbništvo od državnog regulatora BaFIN.

Deutsche, 21. najveća svjetska banka, rekla je da ima za cilj “osigurati sigurnost i pristup imovini klijentima nudeći institucionalno rješenje za skladištenje toplo / hladno sa zaštitom na nivou osiguranja”. Nisu spomenute posebne kriptovalute ili tokeni.

Digitalna platforma za upravljanje imovinom pokrenula bi se u fazama. Na kraju bi klijentima pružio mogućnost kupovine i prodaje digitalne imovine putem partnerstva s glavnim brokerima (koji se ponašaju poput vratarica za hedge fondove), emitentima i provjerenim berzama.

Banka kaže da će pružati i “usluge sa dodatom vrijednošću kao što su oporezivanje, usluge procjene i upravljanje fondovima, pozajmljivanje, ulog i glasanje, te pružiti platformu za otvoreno bankarstvo koja će omogućiti ulazak nezavisnih pružatelja usluga”.

Usluga će biti usmjerena na menadžere imovine, menadžere bogatstva, porodične urede, korporacije i digitalne fondove, rekla je banka.

U smislu poslovnog modela, banka bi počela naplaćivati ​​skrbničke naknade, rekla je, kasnije naplaćujući naknade za tokenizaciju i trgovinu.

Deutsche je rekao da je dovršio dokaz o konceptu i teži minimalnom održivom proizvodu 2021. godine, dok istražuje globalni interes klijenata za pilot inicijativu.

Iz službe za štampu banke nije se moglo kontaktirati u petak navečer radi komentara. Glasnogovornik je odbio komentirati potencijalne planove za poslovanje digitalnog skrbništva kada ih je CoinDesk kontaktirao prošle sedmice.

Izvori: