Crypto.ba

DeFi Lending. Šta je to i kako funkcioniše?

DeFi, ili decentralizirano financiranje, nova je modna riječ u kripto svijetu. U posljednje dvije godine taj je izraz, između ostalog, revolucionirao posuđivanje i pozajmljivanje.
Sve dok imate internetsku vezu, možete posuđivati ili davati na zajam, pod uvjetom da igrate po pravilima. DeFi je uveo novine u odnosu na pravila koje su postavile tradicionalne financijske institucije, uključujući treću stranu i vječne čekove.

Šta je DeFi pozajmljivanje

DeFi je izraz koji opisuje čin posudbe ili pozajmljivanja preko kripto mreže. Tehnički, ovaj prostor za pozajmljivanje sličan je tradicionalnoj instituciji koja nudi finansijske kredite ljudima i preduzećima. Jedina razlika je u tome što DeFi to radi bez posrednika. Kao blockchain korisnik, možete predati svoje coine/tokene određenoj platformi za pozajmljivanje koja ih može dati drugom korisniku na kamatu. Ono što upravlja posudbama DeFi-a su pametni ugovori. U osnovi, kada posuđujete ili dajete na zajam, s drugom stranom sklapate ugovor i potpisujete ugovor s njom koji pokazuje sve detalje, kao što su period otplate, kamatna stopa i drugi detalji.

U poređenju sa tradicionalnim pozajmljivanjem, DeFi nudi neverovatne pogodnosti. Najveća je transparentnost cijelog postupka, zahvaljujući odsustvu treće strane. Također je prilično jednostavno i posuditi kao i pozajmiti nekome. Sve dok imate račun na jednoj platformi DeFi i kripto novčanik, spremni ste za početak. Otvaranje pametnih ugovora i provjera svega traje nekoliko minuta. Uz to, platforma za posudbu DeFi nikome ne nudi poseban tretman.

DeFi

Kako to funkcioniše ?

Već neko vrijeme, prostor za pozajmljivanje Defi izgrađen je oko Ethereum blockchain-a. Međutim i Bitcoin je nedavno ušao u taj svijet, ali Ethereum i dalje ima preko 15 platformi za pozajmljivanje DeFi. U osnovi, kada dužnik odluči uzeti kredit u blockchain-u, mreža će od njega tražiti da doda vrijednost koja je jednaka ili veća od one koju posuđuje. To je ono što se naziva kolateralom i može biti u različitim valutama. Većina kripto platformi dopušta dodavanje sredstava putem bankovnog transfera, Apple Pay-a ili kartice. Također možete poslati Ethereum ili Bitcoin izravno iz svog novčanika.

Nakon što u novčanik ubacite nešto coina, morat ćete putem pametnog ugovora sklopiti ugovor i obraditi zajam. Nakon isteka perioda otplate, vratite glavnicu i kamate da biste vratili svoju glavnicu/depozit. Dakle, to je jednostavno. Postoji nekoliko platformi za pozajmljivanje DeFi i svaka ima svoja pravila. Najčešći, Compound, omogućava zajmoprimcima i zajmodavcima da imaju direktnu interakciju i primaju promjenljivu kamatnu stopu. Ostali uključuju Maker, Aave i Nuo Network.

Pozajmljivanje putem DeFi-ja sigurno je među najnevjerovatnijim stvarima koje su se dogodile u kripto svijetu. Stopa ulaganja je sjajna. Proces pozajmljivanja ili davanja na zajam je transparentan, jednostavan i pošten. Sve što trebate je jednostavno da otvorite račun, kupite nešto coina i potpišete pametni ugovor za zajam.

Iako su najpoznatije platforme na bazi Ethereum mreže u novije vreme pojavile su se i platforme na bazi Tron ( TRX ) Network-a koje možda pružaju i bolje uslove.

1 Like

Ovo mi izgleda kao ne toliko sigurna opcija posudjivanja, jer koja bi poenta bila posuditi tokene ako ih taj sa druge strane moze potrositi i nikom nista… jasno da ima depozit, ali po tome kredit mu nije trebao na prvom mjestu.

1 Like

Dugo vremena sam u kriptu ali ja i dan danas ne vidim smisao i postojanje ovih muljevina pod nazivom Defi.

Kao glavni argument, decentralizovana mjenjačnica? Bogme to nije istina, nek pričaju šta god hoće, dok god ovo ima veze sa ETH mrežom, koja nam je donijela najgore u kriptu (sjetite se ICO, pa sad DEFI), ja ću palamuditi jedno te isto.

ETH nije decentralizovan, samim tim, ne može biti ni DEFI decentralizovan, to ko ne vidi taj ignoriše šumu zbog dva stabla.

Najveći problem jeste upravo osobe koje su u ovome duboko, uvaljivaju druge ali i sami ne znaju šta rade, bitan je profit.

Ja lično podržavam svaki profit, ali treba biti realan i reći

“ne znam šta je, nešto se posuđuje što nema smisla, ali ima profit”.

2 Likes

Interesantna tema koju smo skoro pa zatvorili sa dva negativna komentara.
DeFi i ove godine nastavlja ubrzani razvoj i nudi nam sve širu paletu usluga koje možemo koristiti. Osim Ethereum platforme, sve više se koriste Tron, Binance Smart Chain kao i neke druge platforme

Nisam stručnjak za ovu oblast ali na jednom jednostavnom primjeru ću pokušati odgovoriti @Dado7 koji ne vidi smisao u posuđivanju sredstava uz polog bitcoina recimo.

Konkretan primjer:

Ako vi posjedujete 1 bitcoin i želite kupiti recimo automobil koji košta 18.500 USD.
Imate dvije opcije;

  1. Prodati 1 BTC za 18.500 USD (cijena BTC-a na dan pisanja 20. Novembar 2020.) i kupiti željeni automobil.
  2. Vaš 1 BTC staviti kao polog za pozajmicu 18.500 USD uz kamatu od recimo 10% do 20% godišnje). Na ovaj način još uvijek imate svoj bitcoin, imate auto i otplaćujete vaš kredit.

Mislim da je iz ovog primjera sa današnje distance potpuno jasno koja opcija je bolja.

Da ne ulazimo u detalje, moje mišljenje je da je DeFi izvrsna stvar. U širokoj paleti usluga koje se nude kroz DeFi, vjerujem da svako može pronaći nešto za sebe.
Osim toga ovo je nova prilika za uvećati naš crypto portfolio. Zato istražujte DeFi, pronađite nešto za sebe.
I na kraju ono najvažnije; BUDITE OPREZNI jer se kroz DeFi može ponuditi i nudi se puno prevara tj. scama.

2 Likes

Naravno, prvi DEFI jeste upravo Bitcoin, te ovo što si naveo vezano za posuđivanje je svakako odlična stvar.

Jer nedavno sam se malo igrao sa x3 izoliranom marginom, gdje sam “posudio” od nekoga BTC na 3-4 dana, gdje me kamata izišla smiješna.

Ali opet se vraćam, ja još nisam vidio prednosti DEFI-a osim to što je to “pojednostavljeni” sistem koji za sebe tvrdi da je “decentralizovan” :smiley:

Što se tiče TRX mreže i njegovog DEFi sistema, tu već mogu reći svaka čast!

Koliko god ljud pljuvali Justin Sun-a, on za razliku od Vitalika Butterin-a, on nije uradio restore blockchaina zbog greške u sistemu, te se nije prodao “Ethereum Alliance grupi” za koju više niko ništa i ne spominje (i wonder why).

1 Like

Nov sam u ovom “Crypto svijetu”, pa ako nesto pogresno napisem, ispravite me.
Svidja mi se ova diskusija, scenariji, objasnje za DeFi.
Koliko sam shvario i procitao, Celsius je DeFi network i neki to hvale.
Daju kamate ako kod njih polozis Coine na duzi period, a oni to onda posudjuju drugima.
Laicki, razlika u kamatama pravi zaradu , Celsiusu dio a dio onome ko deponuje.

1 Like

Baš tako, jer bez liquidity-a nema funkcionalne mjenjačnice, nebitno bila to DEFI(strefi) ili centralizovane/decentralizovane mjenjačnice.

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF