Decentralizovana ekonomija i kriptovalute - uloga kriptoanarhije (dio II.)

U prethodnom tekstu, predstavili smo jednu od cjelina kriptoanarhije. Ali kriptoanarhijsko prvobitno polje djelovanja jeste decetralizacija ekonomskog sistema.

Ovaj tekst za cilj ima primarnu promociju uloge kriptoanarhije u decentralizovanom ekonomskom sistemu, koje su misije, ciljevi i vizije kriptoanarhista u polju decentralizovane ekonomije.

Decentralizovani ekonomski sistem je neizostavan dio kriptoanarhije. Podrazumijeva kreiranje novog ekonomskog poretka koji će biti decentralizovan i dostupan svima, bez kontrole transakcija od strane drugih individua i organizacija, te institucija, sa ciljem postizanja privatnosti i anonimnosti transakcija.

Na čemu se bazira?

Blockchain tehnologija predstavlja način vođenja trajnih i anonimnih baza podataka o korisnicima, transakcijama i drugim oblicima distribucije finansijskih podataka. Bazama podataka upravlja Peer-2-Peer arhitektura, te ne postoji centralizirana pohrana podataka.

Više o blockchain tehnologiji je pisano u: Šta je to Blockchain

Do prije razvijanja kriptoekonomije i kriptovaluta, pojam decentralizovane ekonomije je bila samo misaona imenica i san mnogobrojnih alternativnih pokreta.

Šta je zapravo decentralizacija?

Kao što je navedeno u prvoj rečenici, decentralizacija podrazumijeva izostanak kontrole vlada i drugih oblika institucija poput banaka i korporacija, transakcijama i količini sredstava individue i drugih.
Još jedna bitna stvar je da niko ne polaže kontrolu nad štampanjem kriptovaluta. Kriptovaluta je decentralizovana valuta koja ima funkciju novca, ali ona primarno nije centralizovana, nema vrhovni autoritet i podrazumijeva korištenje u slobodnom tržištu.

Znači, kriptovalute i ekonomija su alternativa postojećim ekonomskim sistemima i bankama.
No, ono što se sada javlja kao mogući problem jeste centralizacija koja postaje sve izražajnija u vidu centralizacije među “rudarima” i centralizacije u “rudarskim” firmama. Koncept centralizacije ima svojih pozitivnih strana kao kontrolisana regulacija vrijednosti kriptovaluta koja ne smije da utiče na prvobitnu ideju decentraliziranog sistema, ali u isto vrijeme i da ne zaustavlja inovacije u polju razvijanja finansijskih tehnologija.
Polazište od toga da se decentralizacijom postiže mnogo više od centraliziranja ekonomije ima svoju argumentaciju u sve većem broju korisnika koji svoje vrijednosti prebacuju u digitalnu valutu i time ojačavaju sami koncept finansijskih tehnologija, ali i dostižu punu finansijsku i ekonomsku slobodu.

Pojam slobodnog tržišta?

Pojam slobodnog tržišta podrazumijeva decentralizovani market sa ciljem razmjene dobara od strane pojedinaca uz prethodni konsenzus. Samim time, niko ne polaže kontrolu na razmjenu dobara. Kada govorimo o razmjeni dobara između pojedinaca, bitno je napomenuti da sveobuhvatni koncept podrazumijeva i razmjenu dobara između pojedinaca i organizacija, te organizacija i organizacija, bez monitoringa od strane vlasti ili drugih finansijskih institucija. Samim time, privatnost i anonimnost transakcija, te kupovine je osigurana.
On se pojavljuje u anarhokapitalizmu i slobodarskoj ekonomiji kao jedini prihvatljivi model ekonomije dostupne pojedincima. U razvoju finansijske tehnologije, slobodno tržište predstavlja alternativu velikim marketima koji nude svoje usluge razmjene dobara za finansijsku korist. Međutim, ono što slobodno tržište pruža (samo neke beneficije) jeste pojam stvarne cijene - proizvod vrijedi onoliko kolika je cijena navedena, bez ostalih izdataka, te samim time se omogućava postizanje transparentne i stvarne vrijednosti jednog proizvoda ili dobra.

Kriptomarketi su se razvijali u skladu sa razvojem kriptovaluta, te su omogućili nemetanu, anonimnu trgovinu dobrima u zamjenu za kriptovalute. Trgovina na kriptomarketima se obavlja isključivo putem kriptovaluta, bila ona ilegalna ili legalna.

Velike kontraverze koje su se rodile iz postojanja ilegalnih slobodnih marketa su stvorile mistifikaciju pojma decentralizirane ekonomije i kriptomarketa. Kao što smo naveli u jednom od naših tekstova, “crni” kriptomarketi su manje izraženi od legalnih kriptomarketa. No, ono što se može navesti kao prijetnja jeste da od četiri hiljade zastupljenih kriptomarketa, pola otpada na trgovinu ilegalnim supstancama (autorica izražava neutralan stav povodom ove informacije.)

Uloga kriptoanarhijske misli

U pojmu slobodnog tržišta razvija se mogućnost finansiranja onih koji se ne mogu ili nemaju uslove da se sami finansiraju. Sama kriptoanarhijska misija decentralizirane ekonomije i marketa za cilj ima i vid socijalne i ekonomske revolucije.
Koncept kriptoanarhije u ekonomskom spektru se u znatnoj mjeri oslanja na koncept anarhokapitalizma sa osnovnom misijom abolicije države u korist pojedinca i njegovog suvereniteta na slobodnom tržištu. Postoji razilaženje u ovom segmentu između anarhista i anarhokapitalista, jer se vjeruje da ovo djelovanje nije socijalno nastrojeno, već raslojava društvo jer se ne praktikuje kolektivistička metoda, već potpuno polaganje privatnosti na svoju imovinu.
Međutim, ono što se često izostavlja kao argument jeste da je ovo jedini koncept anarhije koji trenutno može postojati u realnosti i pokazuje izrazitu uspješnost.

(nastaviće se…)

3 Likes

Zašto anarhija kao cilj ? Misliš da je održivo ?

1 Like

Mislim da si je pogrešno shvatio ili je do mene…

Anarhija u svakom slučaju nije dobra, ali crypto anarhiju gledam kao novi lifestyle koji je izišao iz trenutnog financijskog sistema, za kojeg se zna da ima toliko mana…

1 Like

Poštovani,

da nije bilo kriptoanarhije, ne bi postojale ni kriptovalute, a kamo li ostvareno slobodno tržište.
Ovo je jedini do sada uspješni i održivi koncept anarhije, koji naravno, ima svoje mane, ali ima i prednosti.

Ako Vas interesuje tema, imam poprilično dobro znanje (tekst sam pisala jednostavno jer želim da bude približena ljudima), voljela bih da se javite da Vam mogu dati informacije koje Vas interesuju, ali i literaturu koju možete koristiti.

All the best!

1 Like

Ono sto ja kazem je da sve za zajednicu ljudi stoji, ali samo u biti oni nisu napravili nered pa da bude anarhija, naprotiv digli su drustvo na jedan novi *** bolje organizovan *** civilizacijski nivo, i imaju svako pravo da slave, tj. da slavimo.

A sto se literatura tice, salji sta imas.

btw da dodam, ostaje sada ogromna odgovornost da se koristi svih tih dostignuca prenesu u stvarni zivot

1 Like

Ovo je moj lični stav. Svako ko koristi kriptovalute je po defaultu anarhista, ali anarhija nije nasilje, već je anarhija nehijerahija i decentralizacija. Problem u našem regionu je što se anarhija misinterpretira i samim time se targiramo kao “loši”.
Kriptoanarhija je jedini koncept anarhije koji je zaživio u stvarnosti i uspio promovirati ekonomsku slobodu prije svega, a onda sve ostale slobode, uključujući i promociju socijalnog spektra prava.

2 Likes

ja se ne bih slozio da se u slucaju kritografskih tehnologija i valuta radi o anarhiji pa makar postojao i takav naziv, a nije jedini. kriptografija kroz decentralizaciju omogucava granularniji elektivni nivo hijerarhije i efektivnije iskljucivanje nepozeljnih/nepozvanih, ali hijerarhija postoji, stavise ukoliko se zloupotrijebi takva “kriptoanarhija” moze prerasti u vrlo slozen oblik tiranije (sto se dijelom i desava).

nemoj me pogresno shvatiti da etiketiram anarhiju kao nesto lose, naprotiv nivo anarhije je neophodan u zdravo funkcionirajucim sistemima, ali bitno je odvojiti sam proces i prirodu anarhije sa ishodom tog procesa, digitalnom kriptografijom i vezanim tehnologijama, te drustvenim posljedicama koje tek pocinju ozbiljnije da se manifestuju.

2 Likes

jako fina diskusija, @Nadimak

moj lični stav je taj da, onaj ko se bavio anarhijom prije pojave kripto valuta, isto tako će se baviti i sada, uz male olakšice na financijskom planu, tako da je to mač sa dvije oštrice.

2 Likes

Kao i sve i do sada u ljudskoj istoriji. Sve se može, a nažalost i hoće, zloupotrebljavati.

3 Likes