Decentralizirane financije mogu revolucionirati financijski sektor

Bez sumnje, pokret DeFi revolucionira financijski sektor. Decentralizovane finansije na dobrom su putu da promijene svijet finansija kakvog poznajemo pretvaranjem tradicionalnih finansijskih komponenti u otvorene, transparentne protokole preko decentralizovane mreže.

Zapravo, ukupna vrijednost zaključana u DeFi imovini iznosi fenomenalnih 54,56 milijardi dolara, a čini se da se ta brojka samo povećava. Od pružanja osnovnih financijskih usluga poput zajmova i osiguranja svima dostupnih, do promicanja financijske inkluzije za širu populaciju, slučajevi korištenja DeFi -a su brojni.

Iako najpopularniji slučajevi upotrebe DeFi aplikacija uključuju posuđivanje i pozajmljivanje unutar peer-to-peer mreže, postoje i drugi slučajevi upotrebe, poput postajanja pružatelja likvidnosti za decentraliziranu razmjenu. Kamatne stope u DeFi -u su mnogo niže i privlačnije u odnosu na redovne bankovne kredite. Također, ne možete zanemariti činjenicu da DeFi pruža izuzetno niske prepreke za ulazak. Uzimanje DeFi kredita relativno je jednostavan proces i sve što trebate učiniti je ponuditi kolateral u obliku kripto imovine. Ovisno o DeFi protokolu koji koriste, korisnici također imaju mogućnost pružiti svoje nezamijenjive tokene (NFT) kao kolateral.

Dok je DeFi još u povoju, a regulacija gotovo da i nema, nekoliko DeFi aplikacija već stvara velike valove u različitim sektorima. Bitcoin u DeFi -u jedan je koncept koji je u posljednje vrijeme postao sve popularniji.

Obično je većina DeFi aplikacija izgrađena na Ethereumu (ETH) zbog napredne funkcionalnosti pametnih ugovora. Međutim, primjetan je porast broja DeFi aplikacija izgrađenih na vrhu Bitcoina. Prema DeFi Prime, analitičkoj firmi, od 223 DeFi projekta koja su naveli, najmanje 26 od njih su aktivni na Bitcoin-u.

Konkretno, tu je Taproot, koji će biti značajno ažuriranje Bitcoin -ove tehnološke arhitekture i donijeti mnoštvo novih funkcija. Iako je put aktivacije Taproota nejasan, očekuje se da će se aktivirati u bliskoj budućnosti. Osim učinka koji će ova nova nadogradnja imati na privatnost, sigurnost i skalabilnost, Taproot će utjecati na mogućnosti pametnog ugovaranja i time postaviti temelje za buduće nadogradnje. Zanimljivo je da ovaj tehnološki razvoj u Bitcoinu dolazi u isto vrijeme kada se usvajanje Bitcoina također značajno povećava sa svakim novim danom.

Još jedna briga u vezi s bitcoinom je da svatko može pratiti transakcije jer se temelji na javnom blockchainu. Uz nadogradnju Taproot, Bitcoin će se pretvoriti iz svog trenutnog algoritma digitalnog potpisa s eliptičnom krivuljom, koji zauzima više prostora, u Schnorrove potpise, koji se potencijalno mogu učiniti osnovne transakcije nerazlučivima od složenih transakcija. Kao rezultat toga, bit će više anonimnosti i transparentnosti u transakcijama.

Sa posebnim fokusom na DeFi na Bitcoin -u, diskretni log ugovori (DLC -ovi) još je jedno područje koje je u posljednje vrijeme doživjelo veliki napredak. U osnovi, DLC je vrsta Bitcoin transakcije koja izvršava pametni ugovor koristeći proročanstvo. Kao rezultat toga, DLC -ovi omogućuju formiranje pametnih ugovora i raznih drugih financijskih ugovora, uključujući opcije i terminske ugovore.

DLC obično dopušta više strana da se klade na Bitcoin blockchain. Za izgradnju DLC-a potrebno je da dvije strane zaključaju sredstva na višeznačnoj adresi. I ta se sredstva mogu koristiti samo ako oracle pruža tražene informacije u traženo vrijeme. Jednostavno rečeno, DLC -ovi rade koristeći potpis poruke proročanstva kao privatni ključ. Ovo omogućava dobitniku opklade da potpiše transakciju koristeći sredstva koja su dvije ugovorne strane na početku obavezale prema ugovoru.