Decentralizirana opasnost: Da li DeFi bum ubija Altcoine?

Pošteno je reći da je 2020. pripadala DeFi tokenima. Performans yearn.finance-a i široko uzbuđenje oko Uniswap-a i Compound-a osvojila je investitore, a mnoge su nove valute pomračile tradicionalne top ten altcoine. No, hoće li dolazak DeFi-ja ubiti neke od glavnih svjetskih kriptovaluta ?

Brzi porast decentraliziranih financija (DeFi) snažno se odrazio na sve veće cijene tokena povezanih s prinosom, kao što su yearn.finance, LEND i drugi, koji su rasli do neviđenih maksimuma u 2020. godini. Ogroman rast samo YFI-a potresao je kripto svijet.

Peak-om od oko 40.000 američkih dolara, yearn.finance je zasenio poznati Bitcoinov kraj krajem 2017. godine i daleko je nadmašio najpopularniju svjetsku kripto valutu i altcoine tijekom ljeta 2020. godine.

Brojke pokazuju da su neki od popularnijih DeFi tokena čak nadmašili i infrastrukturne projekte poput Chainlinka i UMA - uprkos tome što je UMA u septembru postao jedan od najvećih decentraliziranih financijskih protokola.

Mnogo uzbuđenja oko pojave DeFi-a odnosi se na njegovu praktičnu primjenu na pametne ugovore i pametno osiguranje zasnovano na blockchain-u, gdje finansijska tehnologija može stvoriti obavezujuće sporazume između strana bez potrebe za posrednicima.

Međutim, s pažnjom investitora koja je čvrsto okrenuta projektima DeFi i pametnim ugovornim platformama poput Ethereuma i Cardana, postaje jasno da je niz altcoina - posebno onih koji predstavljaju sektore kao što su plaćanja na više platformi i brze transakcije - zaostao.
Poput Litecoina, EOS-a, Ripple-a i Stellar Lumensa borili su se da prate rast Bitcoina i Ethereuma - koji je bio presudan za procvat DeFi-ja ovog ljeta.

Još u julu DeFi se činio kao nezaustavljiva sila. Povezani tokeni pumpani su kako bi generirali široku dobit za investitore prije pokretanja niza projekata klonova i memova koji su pokušali oponašati hajp.

Važno je napomenuti da decentralizirano finansiranje nudi puno praktičnosti u efikasnosti rješenja pametnih ugovora u čemu su njegovi projekti prvaci, ali mnogi DeFi tokeni koji ulaze na tržište nude vrlo malo u pogledu iskoristivosti - što uzrokuje da više podsjećaju na ICO u 2017. i 2018.

Kako se bliži kraj 2020. godine, crypto svijet postao je nestabilan kao i uvijek. S DeFi-jem koji uzdrmava tržište, potencijalni prasak tog balona mogao bi značiti kraj medvjeđih zimskih mjeseci i oživjeti mnoge altcoine za koje se trenutno može smatrati da su na ivici smrti.

1 Like