(De)centralizovana valuta Bitkoin

https://medium.com/@homakov/stop-calling-bitcoin-decentralized-cb703d69dc27
Dosta ozbiljna kritika Bitkoin-a tacnije njegovog PoW algoritma.
Medjutim nisam ubedjen da bi hardfork Bitkoin-a na PoS, ili upotrebom PoS algoritma u bilo kojoj drugoj valuti ovo bilo resivo. Tj. kako osigurati da se 51% racunara nodova neke valute (bilo PoW ili PoS) ne nalaze u jednoj drzavi.

2 Likes

https://forum.crypto.ba/t/centralizacija-decentraliziranog/629 :slight_smile:

2 Likes

Da li ce centralizacija unistiti blockchain ? Postoji li mogucnost odbrane od centralizacije ?
Citav koncept je bio zamisljen kao decentralizacija, ali kako vrijeme protice sve je izvjesnije da blockchain ide ka centralizaciji, sto narusava osnovni koncept.

1 Like

Neće uništiti blockchain, ali će dosta ugroziti ideju kriptoanarhije i decentralizacije kroz potencijalno centralizirane koje ide kroz forkove i sve veći nadzor nad Bitcoinom. Uvijek imamo Monero :slight_smile:

1 Like

Kao sto @Crypto.Cat kaze postoje alternative.
BTC je samo jedan od danas vec sigurno stotine drugih decentralizovanih kriptovaluta.
Jasno je da ima mane i da jos nisu svi korisnici dovoljno obuceni da shvate da bitkoin nije samo jos jedan fensi nacin placanja.
Ja cekam post-quantum crypto da zameni postojeci RSA/ECC, i ovaj novi lightning protokol.

2 Likes

O ovome problemu sam pisala na: https://forum.crypto.ba/t/centralizacija-decentraliziranog/629 :slight_smile:
Bitcoin je neodrživ zbog samog algoritma kao sredstvo plaćanja, a samim time odmiče se od centralizacije. Decentraliziran je kao privatna svojina i to što je tata kriptovaluta, u suprotnom - odavno već je centralizirana valuta, posebno u primjeru Kine :slight_smile:

1 Like

Još jedan od velikih problema su i aplikacije za telefone koje transakcije obavljaju preko jednog unapred određenog servera. U slučajevima da se to ne promeni, ti serveri imaju ogromnu moć cenzure nad korisnicima koji im daju poverenje.*
Drugi veliki problem su online centralizovane menjačnice i berze, na koje morate prebaciti svoj novac da bi dalje njime upravljali - MTGox. Ali ovaj problem se meni čini realno rešivim na više načina. Nisam ekonomista i ne znam kako i zašto mnoge stvari funkcionišu po tom ekonomskom pitanju kriptovaluta, jer smatram da mogućnosti koje one stvaraju imaju mnogo veći potencijal u ostalim poljima van ekonomije.

*Ovde možda grešim ispravite me.

1 Like

https://forum.crypto.ba/t/altcoin-io-decentralizovana-mjenjacnica/993/9

2 Likes