DASH (Digitalni keš) - Masternodes

DASH (Digitalni Keš) - Masternodes

Princip Master nodova je sličan bankarskom sistemu oročavanja novca, sa tim da sa DASH Masternodom vi svoj novac držite kod sebe.

Tu je ogromna prednost DASH-a, jer njegova vrijednost na globalnom nivou je u porastu!

Da bi se započeo Masternod, potrebno vam je:

Zaštićen i podešen DASH daemon na Linux serveru sa statičnom IP adresom

1000 DASH, trenutne vrijednosti 15.5 Bitcoina, a trenutna cijena Bitcoina naspram Eurom dok ovo pišem je 836€ Provjeri cijenu Bitcoina, trenutne vrijednosti 13.200,00 €

Kad započnete svoj Masternod, tako što pošaljete komandu digitalnim novčanikom koji sadrži 1000 DASH prema udaljenom serveru na kojem je podešen Masternode, vi u suštini ovjeravate početak Masternode sa vaših 1000 DASH koji nikad ne napuštaju vaš novčanik.

Tada ulazite u Masternode mrežu i počinjete primati prihod samo od držanja Masternode.

Šta je to Masternode mreža? Šta ona radi?

Masternode mreža je u suštini samoodrživ ekosistem.

Iako je Bitcoin anoniman do onog trenutka kad neko poveže Vas i vašu Bitcoin adresu. Iako je teško, ali moguće, preko Blockchain.info mogu se pratiti sve vaše prošle, a i buduće tranaskcije, kao i balans na računu… dok je DASH fokusiran na anonimnost, kao i brzinu transakcija.

Tu nastupaju Masternodovi, koji u suštini služe kao servisi.

Mixanje novca.

U slučaju Bitcoina, kada se sa tačke A, šalje na tačku B, šalje se direktno. DASH ima opciju Darksend, koja provuče tu transakciju kroz Masternod mrežu, koja trenutno broji oko 4500 aktivnih Masternode.

Transakcija preskace toliko puta preko nasumice izabranog Masternode da joj se šansa za praćenje smanjuje na praktično 0.0000000001%.

Tačka A. → MASTERNODE DARKSEND → Tačka B.

Sad zamislimo 4500 aktivnih Masternode servera, to znači da je 4.500.000 DASH zaključano u Masternode servisima, trenutne vrijednosti u bitcoinu 70.150 BTC, trenutne vrijednosti u Euro 59.140.000 € (da, 59. miliona €) :heart_eyes:

InstantX

Drugi servis koji se zasniva na Masternode mreži je InstantX.

Poređenja radi, Bitcoin transakcija je relativno brza, ali ne toliko dovoljno da bude instantna, što je jako potrebno ukoliko želimo digitalni keš sa kojim možemo nešto kupiti dovoljno brzo kao i sa papirnim kešom.

InstantX je zadužen, da od onog trenutka kada vi šaljete sa tačke A. na tačku B., nakon objavljivanja transakcije prema DASH mreži, Masternodovi preuzimaju tu transakciju i stavljaju GARANT da će ta transakcija biti uvrštena u DASH blockchain, samim tim primaoc na tački B. dobije 5 konfirmacija u roku jedne sekunde, gdje se sigurno može reći da je transakcija potvrđena.

Decentralizovano upravljanje blockchain-om

Za razliku od Bitcoina, na kojem se nekad developeri nađu na suprotnim stranama i samim tim usporavaju razvoj Bitcoina, kod DASH sistema se to riješilo tako što Masternodovi odlučuju o bitnim odlukama vezane za razvoj DASH-a (projekti, donacije, itd), tačnije odlučuju vlasnici Masternodova koji kad se otvori glasanje vezano za razvijanje DASH tehnologije, jednostavnom komandom glasaju da li su za to ili ne.

Što znači, što veći broj Masternodova, povećava se sigurnost i garancija mreže.

Koliki je prihod?

Masternode mreža ima prihod od toga kada vi šaljete preko InstantX, tada cijena transakcije je veća u odnosu na obično slanje kao u Bitcoin sistemu, i taj prihod Masternode mreža dijeli na ukupan broj masternod servera, od kojih se u suštini i izdvajaju primanja za držanje Masternode servera.

Isplata vam dolazi na vaš wallet koji sadrži 1000 DASH, svaka dva do tri dana. Trenutna isplata je 1.95 DASH.

Što znači da svakih pet do 6 dana dobijete 1.95 DASH, trenutne vrijednosti 0.03 Bitcoina, trenutne vrijednosti u Euro oko 25€, uz troškove od 5€ mjesečno za server.

Najbitnije je da ne dirate onih inicijalnih 1000 DASH, jer ukoliko potrosite i 0.000001 iz te transakcije, vaš Masternode će biti odmah izbačen iz Masternode mreže, gdje morate ponoviti proceduru podešavanja iz početka.

Jako primamljivo!

Ukoliko imate 1000 DASH, želite Masternode a ne znate podesiti sve to, javite se Crypto.ba timu koji će vam asistirati u pokretanju Masternode servera, gdje sav novac tj. DASH je kod vas i bez ikakve moguće šanse da taj DASH se pomjeri bez vašeg odobrenja.

4 Likes

Lep portal, sve cestitke!

Drago mi je da nas je sto vise na ovim prostorima koji prate blockchain tehnologiju i crypto uopste :slight_smile:

Ispravka

Što znači da svaka dva do tri dana dobijete 1.95 DASH, trenutne vrijednosti 0.03 Bitcoina, trenutne vrijednosti u Euro oko 25€, uz troškove od 5€ mjesečno za server.

Nije na svaka dva tri dana nego je vise na 7 - 8 dana, jer broj masternodova stalno raste! :slight_smile:

Imaš pravo, nisam odavno pratio income iz MN :wink:

Hvala drug, ispravljam upravo sad!

Pozdravljam taj projekt i zbilja mi je drago što moji zemljaci rade već na stvarima koje spadaju u sam vrh informatičke stručnosti…Naravno, osim čestitki cijeloj ekipi na tom projektu ovim putem bi iskoristio priliku da dođem u kontakt sa ljudima (freaks like me), koji bi radili na projektu pool servera (poželjno za neku od atraktivnih valuta).Pošto sam u informatičkim vodama dugo i imam veze van BIH (pretpostavljam i više opcija) želio bih oformiti ekipu za pool server.
resurse obezbjeđujem ja (kao i marketing etc…)…Naravno učešće u projektu će biti plaćeno…Bilo kakve nedoumice u vezi toga pitajete Warix-user-a…Surađujemo već dugo i što se tiče plaćanja nema problema…
Puno pozdrava dobri ljudi… :slight_smile:

2 Likes

Odavno se nije pisalo u ovoj temi DASH, vjerovatno ste primjetili da je ovaj coin tu da ostane.

Počeli su razvijati POS sisteme.

Više detalja na

https://dashcrypto.org/businesses/retail/