Da li je Bitcoin legalan?

Legalni status Bitcoin-a

Bitcoin se prvi put pojavio 2009. godine i odmah je zapoceo revoluciju u eri kriptovaluta. Danas, postoji vise od 700 razlicitih digitalnih valuta, ali bitcoin i dalje ostaje lider industrije. Dok porezni organi, agencije za sprovodjenje zakona i regulatori razlicitih zemalja se i dalje bore sa ovin fenomenom, pojavljuje se jedno pitanje-da li je bitcoin legalan? Ovdje cemo pokusati da odgovorimo na to pitanje.

Danas, potrosaci imavu veci izbor kupovine dobara i usluga direktno sa bitcoin-om na online trgovinama ili koristeci poklon bonove kupljene bitcoinom, Digitalne valute se trguju na berzama, i kompanije ulazu milione dolara u poduhvate vezane za virtuelne valute.

Medjutim, uz svu ovu poslovnu aktivnost oko digitalnih valuta i dalje nema jedinstvenog internacionalnog zakona koji bi ga regulisao.

Digitalna valuta omogucava korisniku da ostane anoniman prilikom izvrsavanja transakcija. Pored toga sto je decentralizovana kriptovaluta bez centralne vlasti koja je odvojena od bilo koje vlade, bitcoin je takodje “peer-to-peer” platni sistem. Kao takav, pruza pogodan nacin za prekogranicne transakcije tako sto nema naknade za usluge kursnog mijenjanja ili transakcione troskove.

Legalnost digitalnih valuta

U SAD-u, jedan demokratski senator iz Delavara se veoma zainteresovao za digitalni novac. Predstavnici sluzbi za sprovodjenje zakona i finansijske agencije rekle su Senatu da nisu imali problema sa Bitcoin-om.

Vlada SAD-a je zaduzila Kongresnu biblioteku da istrazuje preko 40 zemalja o njihovom zvanicnom stavu o Bitcoin-u i da li se Bitcoin uopste koristi. Prema ovom izvjestaju, Irska, Izrael i Slovenija daju naznake da planiraju da regulisu digitalne valute dok su Njemacka, Finska, Singapur i Kanada medju zemljama koje su izdale poreske smjernice za Bitcoin.

Legalni status Bitcoin-a u pojedinim zemljama

Cinjenica da se bitcoin moze anonimno koristiti za transakcije izmedju korisnika, bilo gdje u svijetu, cini ga izuzetno atraktivnim za vodjenje kriminalnih aktivnosti kao sto je pranje novca. I tako, vlade optuzuju digitalne valute da su sredstvo za kriminalce koji kupuju ilegalna dobra kao sto su droga i oruzije.
Ispod cete pronaci listu zemalja i njihov pravni status prema Bitcoin-u:

 • Sjedinjene Americke Drzave

  Sjedinjene Americke Drzave su pozitivno pristupile Bitcoin-u. Istovremeno, nekoliko vladinih organizacija radi na sprecavanju ili smanjenju upotrebe bitcoina u ilegalne svrhe.

  Mreza za suzbijanje finansijskih zlocina, odjel Ministarstva za Trezor (Department of Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network-FinCEN), izdalo je smjernice za bitcoin pocetkom 2013. Trezor je definisao bitcoin ne kao valutu, vek kao poslovanje novcanim uslugama (Money Service Business-MSB). Ovo ga svrstava pod Zakon o bankarskoj sigurnosti, kojim se zahtijeva da mjenjacnice i procesori placanja postuju odredjena pravila kao sto je izvjestavanje, registracija i vodjenje evidencije. Pored toga, bitcoin je kategorisan kao svojina koja se mora oporezovati od strane Sluzbe Internih Prihoda (Internal Revenue Service-IRS).

 • Prijedlog BitLicenca

  Ben Lawsky, rukovodilac finansijskih usluga u Njujorskom Odsjeku za Finansijske usluge (New York State Deparment of Financial Services-DFS), objavio je prijedlog BitLicence-a.

  Bitlicenc-ov dokument sadrzi regulatornu strukturu za bitcoin sto znaci da preduzeca u drzavi New York mogu biti sigurna sta mogu a sta ne mogu raditi. Ovo je ucinjeno kako bi preduzeca lakse i legalno prihvatila kripto valutu i da bi ohrabrili vlasnike malih preduzeca da prihvate bitcoin. Kaze se da ovaj dokument utice na nacin na koji druge zemlje regulisu digitalne valute.

  BitLicence navodi “da je licima koja podlijezu Njujorskom Zakonu o bankama i imaju postojece licence za razmijenu usluga dozvoljeno da vrse poslovne aktivnosti u virtuelnim valutama”…“prodavci i konzumenti koji koriste virtuelne valute za kupovinu ili prodaju dobara ili usluga nisu duzni imati licencu”.

 • Kina

  Kina i dalje nastavlja kao jedna od najvecih svjetskih trzista bitcoin-a. Svim bankama i ostalim finansijskim institucijama je zabranjeno obavljanje transakcija i poslovanje sa bitcoin-om. Medjutim, kultura bitcoin-a cvjeta u drzavi i pojedincima je dozvoljeno da trguju bitcoin-om izmedju sebe.

 • Rusija

  Legalnost bitcoin-a u Rusiji je i dalje upitna. Rusko Ministarstvo Finansija je i dalje podijeljeno po ovom pitanju, jedna strana bi da zabrani upotrebu dok se druga bori da se ova virtuelna valuta legalizuje.

 • Kanada

  Kanada odrzava opsteprihvaceni stav prema bitcoin-u, a takodje osigurava da se digitalna valuta ne koristi za pranje novca i u druge kriminalne svrhe. Kanadska agencija za prihode (Canada’s Revenue Agency-CRA) posmatra bitcoin kao robu b kategorije; sto znaci da bitcoin transakcije se posmatraju kao trampe, a ostvareni prihod se smatra poslovnim prihodom. Oporezivanje takodje zavisi od toga da li pojedinac ima firmu za kupovinu i prodaju ili kao investiciju u digitalne valute.

  Kanada smatra da su bitcoin mjenjacnice firme za novcance usluge. Ovo ih stavlja pod oko zakona o sprecavanju pranja novca (Anti-Money laundering law-AML). Bitcoin mjenjacnice se moraju registrovati u Centru za analizu finansijskih transakcija i izvjestaja (Financial Transactions and Reports Analysis Centre-FINTRAC), moraju prijaviti sumnjive transakcije, moraju se pridrzavati planova uskladjenosti, i da vode odredjene zapise. Pored toga, kanadska vlada je zaduzila Senatski Odbor za bankarstvo (Senate Banking comittee) da izradi smjernice za zakon o virtuelnim valutama.

 • Australija

  Australija dozvoljava pojedincima da trguju, rudare ili kupuju bitcoin. Australijska Kancelarija za Porez (Australian Taxation Office-ATO), bitcoin transakcije posmatra kao trampu, ali ipak podlijezu porezu u zavisnosti od svrhe na koji se koristi i lica koje koristi pomenutu kripto valutu.

 • Evropska Unija

  Evropska unija prati razvoj kriptovaluta, ali jos uvijek nije donijela nikakvu zvanicnu odluku o zakonitosti, prihvatanju ili regulaciji. U odsustvu centralne vlasti, pojedine zemlje EU su razvile sopstvene stavove o bitcoin-u. Nekoliko nacija dozvoljava bitcoin dok su drugi neodredjeni ili izdaju upozorenja.

 • U Finskoj Centralni odbor za porez, klasifikujuci bitcoin kao finansijsku uslugu, oslobadja bitcoin od poreza na dodatnu vrijednost.

 • Federalna Sluzba za Finansije u Belgiji je takodje izopstila bitcoin iz poreza na dodatnu vrijednost.

 • Na kipru, bitcoin se ne kontrolise niti regulise ali takodje nije nezakonit.

 • Organ za finansijsko poslovanje (FCA) u Ujedinjenom Kraljevstvu ima pro-bitcoin stav i zeli da regulatorna atmosfera bude podrzavajuca za digitalne valute. Bitcoin se trenutno nalazi pod odredjenim poreznim regulativama u UK.

 • Nacionalna Agencija za Prihode (NRA) Bugarske je takodje stavila bitcoin pod svoje postojece zakone.

 • Njemacka je otvorena po pitanju bitcoin-a; smatra se legalnim ali se oporezuje razlicito u zavisnosti da li vlasti posluju sa mijenjacnicama, rudarima, firmama ili korisnicima. Njemacka smatra da je to legalni tender.

Zemlje neprijateljski nastrojene prema Bitcoin-u

Dok se bitcoin tolerise u nekim dijelovima svijeta, postoji nekoliko zemalja sa neprijateljskim odnosom prema bitcoin-u uglavnom zbog njegove nestabilnosti, decentralizovane prirode, moguce prijetnje trenutnom monetarnom sistemu i povezivanje sa nezakonitim aktivnostima kao sto su trgovina drogom i pranje novca. Neke od ovih zemalja su zabranile bitcoin dok drugi pokusavaju da uguse bilo kakvu podrsku bankarske i finansijske industrije.

 • Island

  Ova ostrvska nacije je nametnula kontrolu kapitala kao dio monetarne politike usvojene nakon globalne ekonomske krize 2008. godine. Island nastoji da zastiti odliv islandske valute iz zemlje. Bitcoin trgovanje je zabranjeno na Islandu jer se ova digitalna valuta ne slaze sa zakonom o deviznom trzistu zemlje. Za razliku od svog pravnog pristupa, ova zemlja lansira svoj novcic, Auroracoin. Njeni osnivaci zele da stvore odrzivu alternativu sadasnjem islandskom bankarskom sistemu.

 • Vietnam

  Ova zemlja povezuje kriptovalute sa kriminalnim radnjama kao sto su pranje novca. Vietnamska vlada i drzavna banka ne priznaju bitcoin kao legitiman metod placanja. Vietnamska vlada je ilegalizovala bilo kakvo poslovanje sa kripto valutama, i finansijskim institucijama i gradjanima.

 • Bolivia

  Vlada i Centralna Banka Bolivije je zabranila upotrebu bitcoin-a i drugih kriptovaluta.

 • Kirgistan

  Vlada i centralna banka ne prepoznaje bitcoin i ostale kriptovalute kao metod placanja i proglasila ih je ilegalnim.

 • Ekvador

  Ekvador planira u buducnosti da napravi svoju kriptovalutu, medjutim, bitcoin i ostale kriptovalute su zabranjene u Ekvadoru. Ovu zabranu je donijelo Nacionalno Vijece, vecinskim glasom.

https://coinpedia.org/wp-content/uploads/2017/06/Is-Bitcoin-a-legal-currency2.jpg

Zemlje i dalje nemaju eksplicitne sisteme koje ogranicavaju, regulisu ili zabranjuju digitalne valute. Decentralizovana i anonimna priroda bitcoin-a izaziva mnoge vlade u tome kako dozvoliti zakonsku upotrebu a pri tome sprijeciti kriminalna djelovanja. Vecina zemalja jos uvijek analizira nacine za pravilno regulisanje digitalnih valuta.

5 Likes