Da li će Ethereum pobijediti Bitcoin u utrci za pasivni fond?

Uvijek je postojala kompeticija između Ethereuma i Bitcoina da bi se uspostavio ETF. Izgleda da smo došli do finalne utrke. Ako vjerujete u predviđanja operatora EtherIndex Ether Trust fonda koji trguje na osnovu Etherea, on ima veću vjerovatnoću da prođe pobjedničku liniju. Iz EET-a vjeruju da će njihov ETF odobriti Komisija za vrijednosne papire Sjedinjenih američkih država prije nego što se da dopuštenje za ETF utemeljenom na Bitcoinu.

21. aprila, EtherIndeks tim je uradio promjenu sa NYSE i SEC Arca na svojem izvornom ETF prijedlogu, te je to naznačeno na jednom od službenih dokumenata. Taj dokument je odobren od strane Komisije za vrijednosne papire, nakon što je dostavljen komisiji zajedno sa definiranim vremenskim okvirom kako bi se odobrio ili odbio ETF.

Odbijanje Winklevos Bitcoin ETF-a

Komisija je službeno obavijestila o ovome 10. aprila. Prema izjavi, Bitcoin ETF koji je predstavljen od Winklevos blizanaca je odbijen. Razlog je naveden u službenoj izjavi, gdje se navodi da je ETF odbijen zbog nedostatka propisa sa stranim Bitcoin marketima.

Komisija je također izjavila da postoji par komentatora koji su primjetili da se većina trgovanja odvija na burzama van SAD. Prema njima, veliki volumen trgovanja koji se svaki dan obavlja kapitaliziran je lošim načinom. Neuspjeh u regulaciji razmjene van SAD-a, pridonjeo je odbijanju. Nepravilnosti koje se dogode na slabo upravljanim burzama imaju sposobnost kreirati utjecaj na proces otkrića cijena. Najutjecajnija i najveća razmjena Bitcoina nije smještena u SAD-u, te po njima je težak zadatak preuzeti kontrolu nad akcijama tih burzi.

Veća šansa za Ethereum ETF

Kao ranije spomenuto, postoji veća vjerovatnoća odobravanja Ethereum ETF-a.

Nevalutni atributi posjedovani od strane ove kriptovalute mogu iskušati Komisiju da da svoje odobrenje. Sa druge strane, Ethereum je posebno dizajniran sa ciljem podupiranja decentraliziranih aplikacija, uključujući “gas”. Moguće je za korisnike da izvrše plaćanja uz pomoć “gas”. Inače, mogu izvršiti plaćanja dok otvaraju nove pametne ugovore. Postalo je pomalo teško posmatrati i uspostaviti ETH samo kao još jednu valutu.

Komisija je također stavila službenu obavijest o ETH. U njihovoj najavi, spomenuto je da Ethereum razmjena izgleda drugačije od Bitcoinove, te samim time vjeruju da stvorena sa ciljem plaćanja određenih radnji unutar mreže. Iz tog razloga, Komisija smatra da je ETH imovina, te razmatraju Bitcoin kao kriptovalutu.

Zbog ove razlike, možemo pretpostaviti da će Etherum biti stavljen na prvo mjesto i osposobljen za pobjedu u ovoj utrci.

Šta očekivati u budućnosti?

Gore navedeni razlozi nisu primarna činjenica koja je iskušala Komisiju da odbije Bitcoin.

Oni smatraju da problemi koji reguliraju razmjenu u inostranstvu jesu najveći izazov. Prijedlog ETF Ethereum Trusta je podnesen sa jasnim ispitivanjem najvećih tržišta. Ovi marketi uključuju Južnu Koreju i Kinu, te se čini da provode stroge politike prema angažiranim korisnicima uključujući pravila o sprečavanju pranja novca (AML) i “Znaj svoju mušteriju” (KYC) na lokalnoj burzi.

Prema podacima dobijenim od vodećih pružatelja usluga kriptosustava, tri najveća tržišta za ETH su SAD, Kina i Južna Koreja. SAD imaju tržišnu vrijednost od 21,7%, a druga dva po 6,5% i 11,1%.

Kada pogledamo populaciju ovih zemalja, to nije iznenađujuće. Tržišta ovih zemalja su u stanju da dominiraju globalnim burzovnim tržištem za ETH. Ono što je najvažnije, ova dominacija se odvija na dobro uređeni način.

Kao rezultat toga, Komisija možda neće moći odbiti Ethereum ETF prijedlog temeljen na ovom razlogu.

Luptin

4 Likes

To o čemu pričaš će se desiti vrlo brzo. Ethereum već u maju preuzima primat.

šta će biti s ovim svim ovim tržištima, popada noćas sve ko kruška…to su nam vukovi sa wall streeta, eto ih u bijelim kožicama da strovale ovo sve.