CryptoAdria istraživanje i nagradna igra = 1 ETH nagrada

Pozdrav ekipa,

Nadam se da ste dobro i da se vidimo brzo u Banjoj Luci na prvoj kripto konferenciji u BiH.

Elem, CryptoAdria ima novost za sve vas, danas smo objavili istraživanje i nagradnu igru! Nagrada je ni manje ni više 1 Ethereum (ETH) zajedno sa hardwallet-om na kom će se nalaziti. Sve što trebate uraditi jeste da popunite jednu od dvije ankete u zavisnosti da li posjedujete kriptovalute (ili pak ne).

Istraživanje i nagradna igra: Veliko kripto istraživanje i nagradna igra – Crypto Adria – Regionalna kripto platforma

Izvlačenje ćemo obaviti na jedan staromodan način na samoj konferenciji 22.09.2023. godine u Banjoj Luci!

Vidimo se i srećno!

Super nagrada koja ce nekoga jako obradovati, ali ne mogu da ne napomenem:

Pokloniti nekome bilo koju kriptovalutu tako sto mu poklonite hardware wallet na kojem se ona nalazi, i to sve u sklopu konferencije ciji je moto “Learn from the leading Blockchain experts!” je u najmanju ruku velika ironija: ili organizator uopce ne razumije ni osnove kriptovaluta i blockchain tehnologije (?experts?), ili svjesno sve svoje pratitelje i ucesnike nagradne igre uci svemu sto je pogresno i naopako (?learn?).

Vjerujem da svi znamo, ili bismo barem trebali, ali ne skodi kratko pojasnjenje:

  • nijedna kriptovaluta se ne nalazi ni na jednom wallet-u
  • kada vam neko “da”/“pokloni” wallet na kojem vec “nesto ima”, znaci da je on taj wallet vec ranije aktivirao i setovao, te dobio pristup “vasem” seed phrase-u koji je jedina garancija sigurnosti
  • kada vam neko “da”/“pokloni” wallet na kojem vec “nesto ima”, znaci da je on taj wallet vec ranije aktivirao i setovao, te da vi nikada vise necete moci dobiti pristup seed phrase-u osim ukoliko vam ga ustupi osoba koja vam je dala wallet
  • kada vam neko da wallet koji je vec ranije aktivirao i setovao, taj wallet vise nije u tvornickom hologramski zasticenom pakovanju - sto znaci da je neko mogao izvrsiti zlonamjernu modifikaciju istog; u tom slucaju, bez obzira da li vi isti wallet ponovo setovali ili ne, ta osoba moze imati pristup vasim sredstvima

Dakle, vi morate imati potpuno povjerenje u osobu ili instituciju koja vam je dala takav wallet i kriptovalute na njemu. Da se razumijemo, ovo nije insuinacija kako je CryptoAdria prevarant ili nesto slicno - ali prvi i osnovni smisao kriptovaluta i blockchain tehnologije jeste da ne morate i ne trebati imati povjerenje u bilo koga.

Nadam se da ce moja kritika biti uvazena na odgovarajuci nacin, a ne shvacena kao “pljuvanje”. Nije problem 1 ETH nagrade i wallet koji ce neko dobiti u ovoj nagradnoj igri (ETH se moze odmah prebaciti na drugi wallet, a ovaj wallet baciti u smece - i mirna Bosna). Problem je sto ce stotine, hiljade ili desetine hiljada ljudi koji cuju za ovu nagradnu igru nauciti da je sasvim u redu i sasvim bezbjedno da kada zelis od nekoga kupiti kriptovalute da ih kupis tako sto ti osoba da wallet na kojem se one “nalaze”; te, sto je jos gore, da dalje nastavis koristiti taj wallet kao svoj vlastiti.

1 Like

@src sjajan komentar i kritika na mjestu. I shvatamo ovo kao doprinos.

Nijednog momenta ne želim da govorim suprotno od tebe, jer tvoja zabrinutost je opravdana s obzirom na broj informacija koje su ti dostupne.

Osnovni razlog je marketing, budući da se nagrada odnosi i na osobe koji nisu u svijetu kriptovaluta, jeste da imaju nešto što mogu vidjeti i “opipati” (taj wallet će biti u staklenoj kutiji na konferenciji, fotografije kako dobitnik preuzima nagradu itd.). Drugi razlog je dostavljanje nagrade korisniku, ukoliko bismo izvukli korisnika koji nije u svijetu kriptovaluta, i isti ne može da kreira samostalno ili uz našu pomoć wallet (potencijalno to može biti informatički nepismena osoba).

Dok što se tiče bezbjednosti, tačno je da smo mi setup-ovali wallet, ali u vrlo bezbjednom okruženju, dvije osobe (od kojih svaka osoba zna po 12 riječi iz seed phrase-a, ne želim sada da detaljišem), ali bitna stvar je da će seed phrase dobiti dobitnik, i biće svakako poučen kako i na koji način da pošalje novac sa ovog wallet-a i da hardwallet služi samo u ovom slučaju kao prenosno sredstvo, nikako za buduće korištenje. Postoji još mnoštvo detalja koje ne želim da ovde obrazlažem kako ne bi odradio domaću zadaću iz reconnaissance za nekog ko je maliciozan (blackhat hacker).

Hvala ti još jednom na komentaru! Zaslužio si kartu (javljam se u DM).

P.S. Jedina stvar sa kojom nisam saglasan je da ne treba čuvati kriptovalute na hardwallet-ima :slight_smile:

Čuj, najmanji problem pomjeriti ETH npr na Binance, zatim očistiti Ledger i instalirati novi firmware i dobiti čist uređaj, podesiti isti, dobiti 24. riječi i vratiš ETH na sigurno :smiley:

Da je dobiti ovaj ETH, lako ćemo se mi dogovoriti za ostalo hehe

Malo šale naravno, ali svakako što @src kaže ima smisla, ali treba uzeti u obzir da prilikom predaje Ledgera sa 1ETH, smatram da smo dužni objasniti osobi šta treba da uradi.

2 Likes