🧔 Crypto.ba – Å to spremamo za 2026?

Pozdrav! :waving_hand:

Možda ste primijetili da smo zadnjih par mjeseci malo tiÅ”i nego inače…
Iskreno jesmo. Radili smo ā€œiza sceneā€ na nekim privatnim stvarima, skupljali iskustvo, gradili tim, i sad polako spremamo veliki povratak.

Ne forsiramo hype, samo radimo stvari kako treba. A evo Ŕta planiramo za 2026. :backhand_index_pointing_down:

:classical_building: Osnivamo zvaničnu udrugu Crypto.ba

Vrijeme je da Crypto.ba postane neŔto viŔe od Discord servera i sajta.
Planiramo osnovati pravu udrugu u FBiH, da možemo ozbiljno djelovati, aplicirati na projekte, organizovati edukacije i predstavljati zajednicu tamo gdje se donose odluke.

:balance_scale: Uključujemo se u regulaciju kripta u FBiH

Znamo koliko zakonodavstvo u BiH kasni za tehnologijom.
U 2026. želimo pomoći da se počnu pisati pametni zakoni za kripto, ne da nas guÅ”e, nego da nas podrže.

:briefcase: Pokrećemo CEX.ba :bosnia_herzegovina: – prvu domaću mjenjačnicu (FBiH)

U partnerstvu s ekipom iz Marionette.dev, radimo na pokretanju CEX.ba, prve domaće kripto mjenjačnice.
Bit će to jednostavna, lokalna i transparentna platforma, sa stvarnim licima iza projekta.

:handshake: Gradimo partnerstvo sa Superteam Balkan

Ovo je ogroman korak, kroz partnerstvo želimo dovesti:

• grantove za developere i timove iz BiH
  • hackathone i Web3 edukacije
  • direktan kontakt sa Solana i globalnim projektima

Cilj je da viÅ”e mladih ljudi iz BiH uđe u Web3 ne samo kao korisnici, već kao graditelji.

:robot: AI x Crypto konferencija u BiH?

Da. Želimo napraviti konferenciju koja spaja AI i Web3 u Mostaru ili Sarajevu.
Ne samo kao event, nego kao platformu za povezivanje, inspiraciju i nove ideje.
Jer mladi iz BiH ne zaostaju samo nam treba prostor i energija.

:brain: Za kraj…

Zvuči ambiciozno? Možda i jeste.
Ali nismo viÅ”e klinci koji ā€œsamo pričaju o kriptuā€ – sad imamo plan, tim i znanje da to stvarno napravimo.

:backhand_index_pointing_right: 2026. je godina kad Crypto.ba iz communityja prelazi u neÅ”to puno veće.
Možda i pokret. :eyes:

Ako vam se sviđa smjer piÅ”ite, priključite se, podijelite ideju.

Vidimo se uskoro.
VaÅ” Crypto.ba :orange_heart:
(a iza svega piŔe Toni, 18 (uskoro), iz Mostara, koji stvarno vjeruje da možemo napraviti neŔto veliko)

3 Likes

Možda i sekta :rofl:

2 Likes

Lijepo je vidjeti da se nesto radi na nasem domacem trzistu. Ali kako sam ovo procitao samo me presjeklo - zbog ovog skorasnjeg slucaja sa domacom mjenjacnicom (nebi da idem u off-topic, ali to mi je dalo jednu ideju - ne znam koliko je izvodivo…)

Nekad ranije ste postavili anketu o Crypto.ba novcaniku. E ovo ako bi se moglo spojiti - da se registracijom na vasu mjenjacnicu generise privatni novcanik sa kljucevim, frazama koje ostaju kod korisnika i da se na mjenjacnici koristi taj novcanik. Tako da se izbjegne mogucnost zloupotrebe. Ljudi su poprilicno izgubili povjerenje u domace nakon ovoga, ovdje je mali broj kripto korisnika i tesko ce neko opet ukazati povjerenje domacoj mjenjacnici.

Ne bavim se programiranjem, ne znam da li je moguce ovo, ali bi meni ovo bilo dovoljno da se ponovo odlucim na domacu mjenjacnicu.

1 Like

Od moje malenkosti evo igra u Reactu

MOONS