Crypto.ba Smart Chain (CSC)

Prijedlog za Crypto.ba Smart Chain (CSC)


Uvod

Crypto.ba, kao grupa kripto i razvojnih stručnjaka, prepoznaje potrebu za razvojem vlastitog Smart Chain-a, nazvanog Crypto.ba Smart Chain (CSC). Ovaj Smart Chain će koristiti QBFT (Quorum Byzantine Fault Tolerance) Proof of Authority (PoA) konsenzusni mehanizam, Hyperledger node tehnologiju i decentralizirani model upravljanja putem glasanja unutar zajednice. Cilj CbSC je pružiti platformu za razvoj i implementaciju smart ugovora, kao i za obrazovanje korisnika o kriptovalutama i blockchain tehnologiji.

Glavne Značajke CSC

 1. QBFT PoA Konsenzus: CSC će koristiti QBFT PoA konsenzusni mehanizam koji osigurava visoku razinu pouzdanosti i sigurnosti transakcija. Ovaj mehanizam omogućuje brze transakcije i skalabilnost mreže.
 2. Hyperledger Node Tehnologija: Integracija Hyperledger node tehnologije omogućava veću fleksibilnost u razvoju i implementaciji smart ugovora. Ova tehnologija pruža robustno okruženje za izgradnju aplikacija koje zahtijevaju visoku razinu sigurnosti i privatnosti.
 3. Podrška za EVM: CSC će podržavati Ethereum Virtual Machine (EVM), omogućavajući razvoj smart ugovora kompatibilnih s Ethereum ekosustavom. Ovo će omogućiti programerima da koriste već postojeće alate i resurse za razvoj smart ugovora na CbSC-u.
 4. Decentralizirani Model Upravljanja: Upravljanje CbSC mrežom bit će decentralizirano putem glasanja unutar zajednice. Svaki član zajednice koji posjeduje određeni iznos CbSC tokena moći će sudjelovati u glasanju o važnim pitanjima vezanim uz mrežu, uključujući izbor čvorova koji će biti ovlašteni za vođenje mreže.
 5. Obrazovni Resursi: Jedan od ključnih ciljeva CSC-a je pružiti obrazovne resurse o kriptovalutama i blockchain tehnologiji. Kroz edukativne materijale, radionice i seminare, želimo podići svijest o prednostima i mogućnostima kripto svijeta.
 6. Transparentnost i Otvorenost: CSC će biti temeljen na principima transparentnosti i otvorenosti. Razvojni proces će biti otvoren za zajednicu, a kod će biti dostupan kao slobodan i otvoren izvor. Ovo će omogućiti zajednici da sudjeluje u razvoju mreže i pridonosi njenom unapređenju.

Predloženi Koraci

 1. Razvoj Mreže: Inicijalni korak će biti razvoj Crypto.ba Smart Chain-a, uključujući implementaciju QBFT PoA konsenzusa, Hyperledger node tehnologije i decentraliziranog modela upravljanja.
 2. Implementacija EVM-a: Nakon uspostavljanja osnovne infrastrukture, fokus će biti na implementaciji podrške za Ethereum Virtual Machine (EVM) kako bi se omogućio razvoj smart ugovora kompatibilnih s Ethereum ekosustavom.
 3. Edukacija Korisnika: Paralelno s razvojem mreže, provest će se aktivnosti edukacije korisnika o kriptovalutama, blockchain tehnologiji i korištenju CSC-a.
 4. Testiranje i Poboljšanja: Nakon implementacije, mreža će biti podvrgnuta detaljnom testiranju kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost. Poboljšanja će biti implementirana na temelju povratnih informacija zajednice.
 5. Lansiranje i Dugoročna Održivost: Kada mreža bude spremna, bit će lansirana javno. Nakon lansiranja, fokus će biti na dugoročnoj održivosti mreže kroz redovito ažuriranje, podršku zajednice i kontinuirani razvoj.

Zaključak

Crypto.ba Smart Chain (CSC) predstavlja inovativnu inicijativu koja kombinira tehničku ekspertizu s obrazovnim inicijativama kako bi izgradio sigurnu, skalabilnu i edukativnu platformu za razvoj i trgovanje kriptovalutama. Kroz transparentnost, otvorenost, decentralizirani model upravljanja i kontinuirani razvoj, CbSC će postati ključna infrastruktura unutar kripto ekosustava, potičući inovacije i širenje znanja o blockchain tehnologiji.


Ovaj prijedlog dodatno naglašava decentralizirani model upravljanja putem glasanja unutar zajednice kako bi se osigurala transparentnost i participacija svih članova.

5 Likes

Crypto.ba Smart Chain (CSC) - Tehnički Detalji


Naziv: Crypto.ba Smart Chain (CSC)

Symbol: CSC

Primarni Konsenzusni Mehanizam: QBFT (Quorum Byzantine Fault Tolerance) Proof of Authority (PoA)

Hyperledger Node Tehnologija: Korištenje Hyperledger tehnologije za upravljanje mrežom i izvršavanje smart ugovora.

Ethereum Virtual Machine (EVM) Kompatibilnost: Implementacija EVM-a za kompatibilnost s Ethereum ekosustavom.

Validatori:

 • Izbor validatore se vrši putem decentraliziranog modela upravljanja, gdje ih zajednica bira putem glasanja.
 • Svaki validator mora imati najmanje jedan node za vođenje mreže.

Redovno Održavanje i Ažuriranje: Validatori su odgovorni za redovno održavanje i ažuriranje svojih nodova radi osiguranja stabilnosti i sigurnosti mreže.

Transparentnost: Smart ugovori su transparentni i verificirani kako bi se osigurala integritet i pouzdanost.

Simboličke Značajke:

 • Naziv: Crypto.ba Smart Chain Token
 • Symbol: CSC
 • Block time: 1-15 sec ( treba se jos odluciti )
  Za više informacija o konfiguraciji QBFT konsenzusa, možete posjetiti link ovdje.

Ovi tehnički detalji čine osnovu Crypto.ba Smart Chain-a (CSC), stvarajući pouzdanu i skalabilnu platformu za razvoj i trgovinu kriptovalutama, uz podršku i sudjelovanje zajednice.

3 Likes

Da je je živ, izjavio bi nešto ovako:

“Ne ulazimo u kripto svijet zbog toga što je jednostavan, već zbog toga što je izazovan.”

Rice University Moon GIF by Virginia Young Democrats Teen Caucus

2 Likes