Coinbase, spreman za javno listiranje, procjenjen je 77 milijardi dolara vrijednosti s privatnog tržišta Nasdaq-a

Prošlotjedna cijena poravnanja od 303 dolara po dionici učinila bi Coinbase većim od NYSE-ovog vlasnika ICE.

Platforma za razmjenu kriptovaluta Coinbase, koja se priprema za javnu trgovinu u sljedećih nekoliko mjeseci, procjenjuje se na 77 milijardi dolara, na osnovu trgovanja dionicama kompanije u privatnom vlasništvu na sekundarnom tržištu.

Te dionice najveće kripto berze u SAD-u mijenjaju ruke na Nasdaq Private Marketu po cijeni od 303 dolara po komadu, prema riječima dvoje ljudi koji znaju za aukciju. To podrazumijeva ukupnu vrijednost kompanije od oko 77 milijardi dolara - veću od Intercontinental Exchange Inc., vlasnika njujorške berze.

“Treća sedmična transakcija zaključena je u petak, a cijena obračuna iznosila je 303 dolara po dionici”, rekao je izvor. „Prve sedmice dionica je bila 200 dolara, druge sedmice 301 američka dolara, a treće sedmice 303 američke dolara. Tako možete nekako vidjeti kako se otkriva cijena. "

Coinbase je odbio komentirati.

Privatno tržište Coinbase vodi anonimnu knjigu narudžbi prije direktnog javnog popisa kompanije, datum za koji još uvijek nije poznat. Prodaja omogućava sadašnjim i bivšim zaposlenicima, kao i investitorima u Coinbaseu, da uzmu nešto novca sa stola. Prema izvorima koji poznaju ponudu, oko 254 miliona dionica Coinbasea bit će otvoreno i dostupno za trgovanje kad kompanija postane javna. Coinbase futures ugovori prije IPO-a trgovali su na berzi kripto derivata FTX po cijeni od oko 386 dolara u vrijeme pisanja ovog članka. Coinbase postaje velik Nade za Coinbase-ovu javnu kotaciju jačaju unutar kripto zajednice, posebno jer cijena bitcoina i dalje doseže iznad 50.000 američkih dolara. (Više informacija o financijama Coinbasea bit će otkriveno kada povjerljivi S-1 koji je podnio američkoj Komisiji za vrijednosne papire bude objavljen u narednim sedmicama.)

Protivljenje tako velikim očekivanjima argument je da bi procjena stopostotnog udjela u kompaniji mogla biti vrlo različita od procjene pola posto njegovih dionica.

Međutim, prema sekundarnoj prodaji dionica koje je sponzorirao Coinbase u posljednje tri sedmice, “značajni iznosi” mijenjaju ruke, kaže izvor.

„To nije kao da se šačica dionica razmijeni po cijeni od 300 dolara po dionici. Svake sedmice to su deseci miliona dolara, prilično velik iznos - rekao je izvor.

Izvor: https://www.coindesk.com/coinbase-valuation-nasdaq-private-market?fbclid=IwAR1LTVRjvCGM0DcxCYXhl1cJ5ZCxlAXXInHaqEyE2D23Dpn2xSCCuJ69dUs