Coinbase slučaj "Nisu vaši ključevi, nisu vaši novčići"

Ukoliko ste u kripto svijetu onda ste vjerovatno čuli za izraz “not your keys, not your coins” tj. “nisu vaši privatni ključevi, nisu vaši novčići”.


Izraz se odnosi na činjenicu da ukoliko posjedujete kripto valute, a nemate privatni ključ za pristup tim kripto valutama, onda se smatra da neko drugi drži kripto valute za vas, te da vaše kripto valute nisu sigurne.

Kripto pravnik Justin Wales upotrijebio je nedavnu presudu suda u Kaliforniji da bi istaknuo koliko je važan pojam “Nisu vaši ključevi, nisu vaši novčići”.

U nedavnoj izjavi kripto pravnik Justin Wales iznio je nedavnu analizu Justie u slučaju suda Archer protiv Coinbasea.

Wales je rekao da je odluka suda povećala sudsku praksu kripto izreke “Nisu vaši ključevi, nisu vaši novčići” - drugim riječima, ako su bitcoin ili druge digitalne valute pohranjene u novčaniku sa privatnim ključevima koje ne kontrolirate, šanse za gubljenje sredstava su velike, a zakon vas ne može zaštititi.

U slučaju, tužitelj Darrell Archer tužio je Coinbase zbog kršenja njihovog korisničkog sporazuma nakon što mu je kompanija odbila pružiti Bitcoin Gold generiran u fork-u Bitcoina. Archer je u vrijeme forka imao pohranjeno 350 Bitcoin-a na Coinbase-u, što bi stvorilo Bitcoin Gold u vrijednosti od približno 159.000 USD po svojoj najvećoj vrijednosti.

Archer je predao kontrolu nad svojim Bitcoin-om kompaniji Coinbase, a kao što je Wales naglasio, „Pristup kovanicama je zagarantovan samo ako imate svoje privatne ključeve!“

https://twitter.com/WinstonOnoWales/status/1297209546864091136?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1297209546864091136|twgr^&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F39574%2Fnot-your-keys-not-your-coins-enshrined-in-us-case-law-says-lawyer

Apelacioni sud u Kaliforniji utvrdio je da korisnikov sporazum Coinbase-a ne stvara obavezu predaje Bitcoin Gold-a. Coinbase je naveo niz razloga za ne podržavanje forka Bitcoin Gold na način na koji je u prošlosti podržavao fork poput Bitcoin Cash-a, uključujući nemogućnost pregledavanja zatvorenog koda Bitcoin Gold koda.

Značaj takve presude nije izgubio na Velšanima, koji su primijetili da će i druge jurisdikcije širom SAD-a vjerovatno slijediti vodstvo Kalifornije kada je u pitanju borba za čuvanje digitalne imovine.

“Nisu vaši ključevi, nisu vaši novčići” obično se koriste u vezi sa kripto razmjenama ili menadžerima investicijama koji su nepažnjom ili zlonamjernošću povremeno izgubili milione korisničkih sredstava zbog eksploatacije ili krađe.