Coinbase 14. aprila izlazi u javnost: Kako kupiti dionice

Dionice Coinbase počet će trgovanje na javnim tržištima u srijedu. Evo vodiča za njihovu kupnju - i biste li trebali kupiti dionice.

Srijeda će označiti veliku prekretnicu za kriptovalutnu industriju kada Coinbase sa sjedištem u San Franciscu uvrsti svoje dionice na javnu burzu putem izravnog uvrštavanja na burzu Nasdaq. Coinbase je prva američka kripto tvrtka koja će izaći u javnost, nudeći investitorima novi način za izlaganje Bitcoin-u i drugim aspektima brzorastućeg sektora.

Za one koji razmišljaju o kupnji dionica Coinbase, evo pregleda kako će taj proces funkcionirati, kao i nekoliko činjenica koje treba razmotriti ako se pitate želite li kupiti dionice.

Kada mogu kupiti dionice Coinbase?

Coinbase izlazi na tržište 14. travnja, ali dionice neće biti dostupne odmah kad se tržište otvori u 9:30 EST. Umjesto toga, dionice će vjerojatno postati dostupne sredinom dana ili negdje popodne. To je zbog odluke tvrtke da slijedi izravnu kotaciju, kada zaposlenici i drugi upućeni imaju mogućnost prodaje svojih postojećih dionica, umjesto da tvrtka izda nove dionice kao što bi se dogodilo u uobičajenoj početnoj javnoj ponudi. Coinbase je prošlog mjeseca za uvrštavanje u promet izdvojio 114,9 milijuna dionica.

Koliko će koštati dionice Coinbase?
Cijenu otvaranja saznat ćemo tek u srijedu, ali najbolja je pretpostavka da će se jedna dionica Coinbase dionica u početku prodati za oko 400 dolara.

Ova cijena odražava vrijednost nedavnih transakcija na privatnim tržištima koja profesionalnim investitorima omogućuju trgovanje dionicama. Stvarnu cijenu otvaranja odredit će Nasdaq u utorak kasno navečer ili rano u srijedu uz pomoć bankara.

Cijena otvaranja - 400 USD ili nešto drugo - bit će na snazi ​​vrlo kratko. Nakon toga će tržišna potražnja odrediti koliko koštaju dionice, što znači da bi dionice Coinbase mogle trgovati više, pogotovo ako dođe do otvaranja. Naravno, mogli bi i trgovati niže.

Kako mogu kupiti dionice?

Dionice Coinbase možete kupiti na isti način kao što biste kupili Apple, Teslu ili bilo koju drugu javno trgovačku tvrtku. Naručili biste maloprodajnu brokersku kuću kao što je Fidelity, Robinhood, Etrade ili Charles Schwab.

Kao i kod ostalih dionica, i vi možete postaviti tržišni nalog ili limit nalog. Ako se odlučite za tržišnu narudžbu, poručujete brokerskoj kući da kupi količinu dionica po bilo kojoj cijeni za koju trguju - što znači da biste na kraju mogli platiti više nego što očekujete. Ako ste zabrinuti zbog previše plaćanja, odlučite se za ograničenu narudžbu. To predstavlja uputu vašem brokeru da kupi dobivanje bilo kakvih dionica ako dionice Coinbase ostanu iznad cilja koji ste postavili).

Koji je simbol dionice Coinbasea?

Coinbase će trgovati na NASDAQ-u pod oznakom COIN.

Trebam li kupiti dionice Coinbase?

To je odluka o ulaganju koja je samo vaša. Kao i kod kupnje bilo koje vrste dionica, i vi biste mogli zaraditi ako tvrtka s vremenom dobro posluje, dok biste mogli izgubiti neke ili sve ako Coinbase ne uspije ili u potpunosti zakaže. Također morate razmisliti o vremenskoj traci ulaganja dionica.

Koji je glavni slučaj za Coinbase?

Coinbase se nametnuo kao najpoznatija svjetska tvrtka za kriptovalute, najbliža nazivu kućanstva u tom prostoru. Mnogi ulagači sada vide klađenje na Coinbase kao način šireg klađenja na kripto. I za razliku od mnogih drugih vrućih startupa koji izlaze na tržište, Coinbase je profitabilan - što pokazuje da ne može samo generirati prihod od kupaca, već može i zaraditi.

Tvrtka je nedavno objavila spektakularnu zaradu u prvom kvartalu koja je odražavala brzi rast i procijenjenu dobit od 730 do 800 milijuna dolara. Da bismo to stavili u perspektivu, Coinbase je u prošlom tromjesečju zaradio više novca od Squarea, davno uspostavljenog fintech diva, koji je zabilježio 294 milijuna dolara dobiti - dok je Uber, jednokratni miljenik investitora, izgubio gotovo milijardu dolara.

Koji je medvjeđi slučaj za Coinbase?

Nisu svi impresionirani nedavnim rezultatima Coinbasea. Jedan analitičar nedavno je trenutnu procjenu tvrtke proglasio "smiješnom i izjavio da bi trebala vrijediti oko petine trenutne cijene. Njegov skepticizam proizlazi iz uvjerenja da je kripto tržište još uvijek relativno nezrelo i da će profitne marže Coinbasea nagrizati kao sve veći broj drugih tvrtki nudi jeftinije usluge trgovanja.

Wall Street Journal u međuvremenu također primjećuje da bi procjena Coinbasea “mogla propadati kako kripto tržišta sazrijevaju”. Članak se također poziva na analitičare koji sugeriraju da je trenutni omjer cijene i dobiti (P ​​/ E) tvrtke - ključna vrijednost u procjeni procjene vrijednosti tvrtke - oko 90, što je neobično visoko. Brojni drugi promatrači tržišta također su primijetili da Coinbase vjerojatno neće ponoviti svoje rezultate u prvom kvartalu 2021. godine, pogotovo ako se trenutno usijano kripto tržište ohladi.

Hoću li dobiti dividende ako kupim dionice Coinbase?

Ne. Coinbase je još uvijek tvrtka za rast, pa će vam jedina prilika za ostvarivanje dobiti biti ako cijena dionice poraste i nešto prodate. Coinbase bi mogao izdavati dividende u budućnosti, ali to se vjerojatno neće dogoditi dugi niz godina.

Vaša odluka o tome hoćete li kupiti Coinbase pri prvom predstavljanju, mora ovisiti o tome kamo gledate tvrtku u budućnosti i, šire gledano, kamo ide veća kripto industrija.

Izvor: Coinbase Goes Public on April 14: How to Buy Shares - Decrypt

1 Like

Binance je objavio da ce se dionicama Coinbase-a moci trgovati i kod njih.