CME Futures Ethereum

CME Futures trgovanje počinje od 8. Februara na Ethereumu, što znači da se veliki igrači mogu kladiti na pad ili rast cijena Ethereuma, bez da uopšte kupuju ili prodaju Ethereum, i obračuni se vrše u dolarskoj vrednosti. Šta to znači za cijenu Ethereuma?

Teško je prognozirati, ali uzimajući u obzir da je CME Futures trgovanje pokrenuto decembra 2017-te, i da je ubrzo zatim cijena spala sa 19500$ na 6000$, realno je očekivati pad cijena Ethereuma takođe. Očekujem da Ethereum preko vikenda naguraju što je više moguće, do 1900-2000$ i onda sa te visoke cijene otvore svoje short pozicije i spuste ga skroz do weekly Moving Average 21, što je trenutno na 716$ ali se svake sedmice podiže.

Ipak moguće je da do ovog pada i ne dođe jer smo tek na početku bull marketa a ne na kraju kao što je to bio slučaj decembra 2017-te sa Bitcoinom, tako da ovu analizu ne shvatate previše ozbiljno, jer je čista spekulacija.

1 Like

S obzirom na cme gdje se otvara mogucnost “kladjenja” da će eth rasti ili padati vecini ljudi, rekao bih da će u to uskociti uglavnom ljudi koji neko vrijeme prate crypto ili do sad nisu kupili neki coin. Ko je na binancu nema razlog da ide na cme npr. Trenutno je cijena u porastu i mislim da se niko ne bi usudio na short. Pod uslovom da nisi whale, ali i tada ne bi bio siguran da voz neće proci sjeverno a ti još na stanici.

Ako pretpostavimo da je putanja ETH kao BTC 2017-te, Bitcoin je pocetkom godine probio svoj all time high, i otisao na 3000$, a zatim spao na 1500$. Nije neuobicajeno da se cijena resetuje jer su svi “bullish” nastrojeni, do 21 weekly MA, i da zatim nastavi rast. Ovo se radi kako bi se likvidirali oni koji longuju, jer ce isti prestavljati prepreke za rast kad budu zatvarali svoje pozicije na mnogo vecim cijenama.

Ovo je prvi mjesec trgovanja Ethereuma na CME futures, i tu se vidi kako sam bio u pravu za otvaranje shortova sa 2000$ cijene. Cijena je oborena sa 2040$ na 1293$ koliko je dostigao danas. Moguce je da jos nije kraj, ali ocekujem sledecu sedmicu da obrnu smjer, e sad do koje cene mogu oboriti ETH to nije lako odrediti, trenutno je weekly moving average na 910$ ali se konstantno pomjera ka gore, tako da će sledeće sedmice biti iznad 1000$.

Izgleda da je korekcija na ETH odradjena, najnize sto su isli je 1290$, sasvim jaka korekcija sa 2040$, a sad je spreman da explodira ponovo do 2200$