Cloud Gaming: šta je to i kako funkcioniše?

Industrija video igara drastično se razlikuje od one kakva je bila pre samo nekoliko godina. DVD-ovi su zamenuli CD-ove, CD-ovi su zamenili diskete. Sada je vreme download-ovanja ali tu nije kraj.Nekoliko kompanija najavilo je usluge igranja igara na Cloud-u, jer to nudi praktičnost i brzinu po cenu tradicionalnog vlasništva. Ali, šta je to igranje na Cloud-u ili na u oblaku i da li je to najbolja opcija ? Kako to funkcioniše i gde je usmereno u budućnosti ?.

Cloud gaming je metoda igranja video igara koja se obavlja pomoću udaljenog hardvera, obično u obliku servera koji su u vlasništvu zasebne kompanije. Umesto da igru preuzmete na svoj sistem ili je instalirate putem fizičkih medija i lokalno je igrate, igre na Cloud-u oslanjaju se na streaming putem Interneta za isporuku igara na odabranom uređaju. To znači da se vaša konzola, televizor, mobilni telefon ili računar ne oslanjaju na vlastiti interni hardver za pokretanje igara - kao rezultat toga, igre koje se ne mogu lokalno pokretati na sistemu mogu se lako pokretati na Cloud-u.

Igre na Cloud-u zahtevaju stabilnu internet vezu da bi radile, jer se nijedna informacija, uključujući spremanje podataka, ne zapisuje u sistem koji koristite, već se šalje na daljinu.

Igre na Cloud-u u većini slučajeva zahtevaju pretplatu koja se plaća mesečno ili godišnje kako bi se pristupilo sadržaju, a uz određene usluge, igre se moraju kupiti povrh te naknade. U slučaju GeForce Now, igre koje kupujete dolaze iz drugih trgovina poput Steama ili Battle net-a, što znači da ih možete koristiti lokalno ako na kraju kupite potreban hardver.

Pretplatnici mogu na svom odabranom uređaju otvoriti aplikaciju i odabrati igru koju žele igrati. Umesto da preuzimaju ažuriranja ili dodatni sadržaj, oni mogu odmah početi igrati igru jer se ona izvodi na udaljenim serverima. Ovi serveri se sastoje od vrhunskih komponenti računara, što omogućava igranje igara na vrlo visokim postavkama ( high settings ), ali mogu se razlikovati u strukturi, ovisno o usluzi koju odaberete. Na primer, u slučaju Shadow-a, u osnovi iznajmljujete udaljeni računar.

Cloud Gaming servisi obično kontinuirano nadograđuju svoj hardver, uklanjajući brigu da vaš računar neće moći pokrenuti najnoviji naslov. Sačuvani podaci o igrama takođe se čuvaju u oblaku, a ne na vašem računaru. To ne samo da znači da možete prestati brinuti hoće li se izbrisati, već znači da se možete prebaciti s konzole na PC ili telefon i odmah imati pristup istim datotekama.

1 Like