Cijena Ethereuma premašuje $2000

Eter je više nego udvostručio cijenu od početka godine.

Druga najveća kriptovaluta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, Ether (ETH), danas je prvi put dosegla 2.000 dolara. To predstavlja dobit od 168% od početka ove godine. Bitcoin, koji je započeo s puno većim ograničenjem, narastao je 93% u istom vremenskom rasponu.
Izgleda da su uspon Ethereuma potaknula barem dva čimbenika.

Prvo, institucionalna i maloprodajna ulaganja u Bitcoin pomogla su općenito podići interes za kriptovalute. Od početka godine, budući da je Bitcoin sa 32.000 dolara prešao na trenutnu cijenu od 56.000 dolara, vrijednost su izgubila samo dva nestabilna tokena u Nomicovih 50 najboljih: nedavno predstavljeni ERC20 HEX i Compound Day. Trideset i četiri su više nego udvostručile cijenu, uključujući Eter.

Drugo, decentralizirane financije (DeFi), od kojih se većina nalazi na vrhu Ethereum blockchaina, cvjetaju. Nakon nekoliko godina mreže koja je tražila ubojitu aplikaciju, čini se da ju je pronašla putem DeFi aplikacija koje omogućuju ljudima da posuđuju novac, prikupljaju kamate i zamjenjuju imovinu bez prolaska kroz financijsku instituciju. DeFi Pulse, koji prati 70 različitih DeFi aplikacija temeljenih na Ethereumu, mjeri ukupnu vrijednost zaključanu u tim aplikacijama iznad 42 milijarde dolara.

“ETH koji dostiže 2000 dolara potvrđuje tu skalabilnost, aplikacije oko DeFi-a i NFT-ova pogađaju rast hokejaških palica, a on se pokazuje kao vodeći u stvaranju decentraliziranih aplikacija”, rekao je Paul Veradittakit, partner u kripto VC tvrtki Pantera Capital, za Decrypt. “Sve ovo na kraju dovodi do klase imovine institucionalne razine.”

U stvari, što se tiče imovine institucionalne razine, investitorima je dostupno više financijskih instrumenata temeljenih na Ethereumu - od Grayscale Ethereum Trusta u SAD-u do 3iQ-ovog Ether fonda na burzi u Torontu.

Jordan Spence, CMO u alatu za upravljanje novčanikom MyCrypto, rekao je za Decrypt da je to kombinacija čimbenika. “Kretanje cijena prema gore vrhunac je cijele industrije koja je radila ovih posljednjih nekoliko godina, a sve je više ljudi koji se hvataju i žele se uključiti”, rekao je.

Cijena se možda neće povećavati. Kao što je Spence naglasio, “Vidjeli smo tonu rasta među Ethereumom i DeFi-om, a još je više na putu s ETH 2.0.”

Ethereum 2.0, dokaz o udjelu u postojećoj mreži, pokrenut je prošle godine, ali još uvijek nije u potpunosti funkcionalan. Međutim, nada se za ljubitelje ETH-a da će riješiti probleme zagušenja Ethereuma, dopuštajući da vrijednost slobodnije teče mrežom - i eliminirati potrebu za korištenjem suparničkih blockchaina za skaliranje.

S obzirom na sve što se događa, Spence je rekao da je zajednica zaradila cijenu od 2000 dolara. Što se tiče sljedećeg, rekao je, “U konačnici, nova cijena ETH-a može biti niža od 2000 USD, ali ako vidim bilo koji broj okolo i iznad, to me više ne iznenađuje.”

Izvor: Ethereum Price Eclipses $2,000 for All-time High - Decrypt

1 Like