Chrome 87, šta donosi nova verzija?

Google je objavio Chrome 87 Stable za javnost 17. novembra 2020. Nova verzija Chrome pretraživača dobila je sigurnosne izmene i nove funkcije. Ažuriranje je već dostupno i dok ga Google s vremenom objavljuje, korisnici na radnoj površini mogu pokrenuti ručnu provjeru ažuriranja kako bi ga odmah dobili.
Samo ukucajte chrome://settings/help u desktop verziji Google Chrome-a da biste ručno provjerili ima li ažuriranja. Stranica prikazuje i trenutno instaliranu verziju pregledača.

Google obećava da su poboljšanja u performansama koje je implementirao u ovoj verziji Google Chrome-a “najveći u posljednjih nekoliko godina”. Kompanija navodi da opcija upotrebe novog tab-a preglednika smanjuje upotrebu procesora “do 5 puta” i da produžava vijek trajanja baterije za “do 1,25 sati”. Uz to, Google navodi, Chrome se pokreće “do 25% brže” i učitava stranice “do 7 posto brže”, dok koristi manje energije i RAM-a.

Android verzija Chrome-a koristi istu funkciju navigacije unazad i unaprijed koju je Google implementirao u verzije za desktop ranije, što čini radnje gotovo trenutnim.

Tab Search

Tab Search je opcija koja je viđena ranije ove godine u razvojnim verzijama Google Chrome-a, a bit će uvedena u sve verzije Chrome-a za desktop računare, počevši od ovog izdanja. Google je odlučio da ga prvo predstavi na Chrome-u na Chromebook-ovima prije nego što će biti dostupan na drugim radnim površinama na kojima pretraživač radi.

Pretraživanje brzo pronalazi kartice, čak i kroz prozore preglednika. Korisno je za korisnike Chrome-a koji imaju stalno otvoreno puno tabova, jer Chrome nije idealno pogodan za rad s velikim brojem kartica-tabova.
Google je počeo rješavati preopterećenost kartica u Chrome-u, kada se kartice međusobno ne razlikuju i više se ne dodaju na traku kartica, dodavanjem eksperimentalnih funkcija poput grupa kartica ili ikona za pomicanje. Pretraživanje kartica je još jedan dodatak u ovom pogledu.

Chrome Actions

Chrome Actions je još jedna nova funkcija u pregledniku. U osnovi, ono što je čini je dodavanje brzih radnji na adresnu traku koje se pokreću kada to namjera korisnika (na osnovu unosa) sugerira. Korisnik koji unese “historiju brisanja” može dobiti predloženu akciju “brisanje podataka pregledavanja”, a korisnik koji unese “uredi lozinku” može dobiti direktnu vezu do menadžera lozinki preglednika.

Sljedeće akcije podržavaju ovo početno izdanje :

  • Clear Browsing Data - kucati ‘delete history’, ‘clear cache ‘ or ‘wipe cookies’
  • Manage Payment Methods - kucati ‘edit credit card’ or ‘update card info’
  • Open Incognito Window - kucati ‘launch incognito mode‘ or ‘incognito’
  • Manage Passwords - kucati ‘edit passwords’ or ‘update credentials’
  • Update Chrome - kucati ‘update browser’ or ‘update google chrome’
  • Translate Page - kucati ‘ translate this’ or ‘ translate this page’

Kao što je slučaj sa mnogim od ovih novih funkcija, one se postupno uvode za sve korisnike.

Karte na novoj kartici

Na Chrome-ovom default tab-u ( početnoj stranici ) uskoro će se naći kartice. Kartice su dizajnirane da pomognu korisnicima da se vrate na prethodno posjećeni sadržaj i srodni sadržaj, a Google napominje da to pomaže uštedjeti vrijemena.
Nova opcija usredotočena je na nekoliko područja poput kuhanja ili kupovine na početku, ali Google planira da je proširi i na druga područja poput zabave u narednoj godini. Funkcija će biti predstavljena tokom narednih tjedana.

Pored nabrojanih izmena uvedene su i izmene poput smanjenja podrške za FTP, poput blokiranja portova 5060, 5061 i drugo,…

1 Like