Chainlock tehnologija

Kada pričamo o glavnim propustima i “boljkama” u kripto valuti, uvijek nailazimo na pojam “51% napad”.

Napad od 51% potencijalni je napad na blockchain mrežu, gdje jedan entitet ili organizacija može kontrolirati većinu hash stope, a potencijalno može uzrokovati poremećaje u mreži. U takvom scenariju, napadač bi imao dovoljno rudarske moći da namjerno isključi ili izmijeni redoslijed transakcija.


Oni bi također mogli preokrenuti transakcije koje su napravili dok su imali kontrolu - što bi dovelo do problema s dvostrukom potrošnjom.

Više detalja o 51% napadu možete vidjeti na
51% Attacks — MIT Digital Currency Initiative

Cijena 51% napada po kripto valutama možete pogledati ovdje
https://www.crypto51.app/

Prije par dana se desio 51% napad na Ethereum Classic (ETC), što je rezultiralo opštom havarijom za taj blockchain, napadači su mogli uraditi raznorazne ispravke na blockchainu, jer im to ovaj napad dopušta.

Riješenje? Chainlock tehnologija

Ova tehnologija nam dolazi od tvoraca DASH kripto valute, koji su uvijek bili prvi na polju tehnologije i razvoja sigurnosnih riješenja u blockchain svijetu.

Malo nas razumije da je DASH ekipa izmislila koncept Masternodes, InstantSend, PrivateSend, X11 algoritam za rudarenje, kao i poznati Dark Gravity Wave (DGW) kojeg su implementirali mnogi projekti.

Pred kraj prošle godine, DASH je izbacio revolucionarnu implementaciju nazvanu Chainlock koja spriječava 51% napad na blockchain mrežu.

Zadnja dva spork-a, ili višefazni fork, Dash verzije 0.14 su aktivirana, čime je završena višestepena aktivacija ambiciozne mrežne nadogradnje. Prvo, stara verzija Dash-ovog InstantSenda, koja je automatski omogućena za 90% transakcija i koja je zaključala transakcije za nekoliko potvrda, bila je deaktivirana.
Zatim je aktivirana nova verzija InstantSenda, zasnovana na dugotrajnim kvorumima masternode mreže (LLMQs), koji su utjecali na sve Dash transakcije, omogućujući im da se istovremeno potvrde i da budu u mogućnost da se šalju odmah. Konačno, aktiviran je ChainLocks, štiteći mrežu od 51% rudarskih napada korišćenjem LLMQ-ova i mreže masternode.

Prema developeru iz Dash Core Liz Robuck, ovo predstavlja važan pomak za Dash mrežu i posljednji korak prije dolaska do verzije 1.0 početnog izdanja Evolution-a:

„Ovih nekoliko koraka predstavljaju posljednje velike prekretnice uvođenja Dash Core v0.14. Hvala svim našim partnerima i mrežnim operaterima na odazivu i saradnji, koji su pomogli da ovo bude glatko i metodično izdanje. Radujemo se što ćemo s vama proslaviti konačno predstavljanje ove dvije karakteristike i nastaviti prema Dash Core v1.0. “

Dash je sada možda najsigurnija mreža, umanjujući argumente „store of value“ i „pay for security“

Dodavanje ChainLocks mreži Dash-a čini ga najsigurnijom kripto-valutnom mrežom. Valute dokazane za rad, poput Dash-a, osigurane su rudarstvom, koja zapošljava specijalizirane mašine za obavljanje računa radi obrade transakcija na mreži, štiteći je od napada zahtijevajući veću specijaliziranu računalnu snagu od one koja trenutno osigurava mrežu, na istovremeno sprečavanja centralizacije mreže.

Međutim, ova metoda po svojoj prirodi predstavlja mogućnost da napadač stekne preko polovine hashrata mreže i preokrene transakcije. Iako je tradicionalno skuplje za veće kripto valute poput Bitcoina, ovaj vektor napada je za druge iznenađujuće jeftin. Uz to, zbog brojnih projekata koji koriste isti algoritam za raspršivanje i njegovog procenta posvećenog konkurentskim implementacijama Bitcoin-a, prijetnja je vrlo realna za napad.

Bitcoin je i dalje najistaknutija kripto valuta, s najviše ulaganja i prethodno najsigurnijom mrežom, atributi koji su korišteni za opravdanje visokih naknada za transakcije i ograničene korisnosti za manja plaćanja, s uobičajenim izrazom da „plaćate više za sigurnost. “ Na ovaj se način bitcoin pretežno doživljava kao trgovina vrijednosti, a ne elektronskog novca u modernom dobu. Međutim, s uvođenjem ChainLocks-a, može se dati uvjerljiv argument da je Dash sada sigurnija mreža, smanjujući prijedlog vrijednosti sporije i skuplje mreže.

ChainLocks pridružio se dugom popisu kopiranih Dash inovacija
Kao što vidimo DASH je jedan od popularnijih projekata za oponašanje, Dash-ovi ChainLocks već su istraženi kako bi se implementirali u druge mreže. Zcoin je nedavno objavio namjeru da implementira ChainLocks na mrežu, kao i temeljnu tehnologiju LLMQ-ova.

Chainlock implementaciju su prvo implementovali skoro svi DASH forkovi, jer sama implementacija je jako laka jer je u pitanju ista tehnologija, dok implementacija Chainlock tehnologije u neke druge algoritme bi zahtjevala dosta muke i rada.

Na ovaj način “low cap” altconi su se osigurali da im neko neće uraditi 51% napad.

Ono što bih preporučio svim kriptašima, jeste da sebi osiguraju 1 DASH, jer po svemu sudeći DASH može biti u vrhu same kripto elite, pitanje je samo vremena kad će DASH dev tim dobiti priznanje koje zaslužuje.