Centralna banka Kanade ubrzava planove digitalne valute

Do prije 5. godina ovo je bila TABU tema, čuj da banke ganjaju svoju kripto valutu :slight_smile:

Dosta puta sam ulazio u razgovor sa prijateljima koji rade u bankama, uvijek ista priča… “nema šanse, to ne može proći, nikada mi to nećemo prihvatiti kao banka”.

Sad im proslijeđujem ovu vijest na uvid :smiley:

Pandemija očito prisiljava Kanadsku banku da preispita svoj vremenski okvir za digitalnu valutu centralne banke, prema Timothy Laneu.

Još u februaru, Timothy Lane, zamjenik guvernera Banke Kanade, naglasio je da Kanada nema potrebe za digitalnom valutom koju podržava država, ali da će je, u slučaju potrebe, u svakom slučaju razviti.

Sada je Lane sugerirao da se potreba može pojaviti prije nego što je Banka očekivala.

„Iako ne znamo šta budućnost može donijeti“, rekao je Lane na konferenciji FinTech u februaru, „moramo krenuti naprijed kako bismo razradili potencijalni plan za CBDC koji bi mogao izgledati i kako bi se njime moglo upravljati."

Na toj je konferenciji izložio dva scenarija koja bi kanadsku vladu mogla potencijalno potaknuti da izda CBDC koji rade. Prva se odnosi na postupno ukidanje fizičkog gotovine iz kanadskog društva, stvarajući novu vrstu ekonomskih razlika, a druga je uključivala da kriptovalute (ili digitalne valute pod kontrolom privatnih kompanija) postanu previše popularne, što stvara zabrinutost zbog privatnosti ili na drugi način prijeti kanadskom državljanu valuta.

Ekonomsko istraživanje New York Federal Reserve-a podržalo je ideju da bi CBDC bili privatnija alternativa velikim tehnološki kontroliranim digitalnim valutama, poput Vage.

U novom intervjuu Lane je rekao da bi prvi preduvjet mogao biti ispunjen prije nego što je u početku mislio.

“U februaru smo identificirali dva scenarija za koja bismo željeli biti spremni”, rekao je kanadskom Centru za međunarodne upravljačke inovacije, kanadskom think tank-u. “Rekao bih da smo u posljednjih devet mjeseci vidjeli razvoj događaja koji izgledaju kao da idu u smjeru nekih od tih stvari koje će se dogoditi prije nego što se očekivalo.”

Najviše se fokusirao na prvi od dva scenarija, rekavši da je pandemija Kanađane učinila manje sklonima da koriste gotovinu; što se tiče može li ovaj razvoj trajati više od COVID-19, Lane nije siguran: „Koliko je toga privremeno, samo povezano s pandemijom, a koliko je početak novog trenda, mislim da ostaje da se utvrdi vidio, ali sigurno je to nešto što vrlo pažljivo promatramo. "

To nikako nije konačno, ali komentar sugerira da kanadska nacionalna banka barem pažljivo razmatra plan CBDC-a koji je iznijela u februaru.

“Postoji osjećaj [da] definitivno stvari idu brže naprijed”, dodao je. „Iako ne znamo koliko će dugo trajati, hitnije je da se pobrinemo da budemo spremni ako moramo biti spremni. Dakle, naš rad definitivno mora ići naprijed. ”

Lane sigurno nije sam postavljao pitanje koliko će dugo trajati ovi ekonomski potresi - na njegovu sreću, CBDC-ov plan za nepredviđene slučajeve banke još uvijek je na snazi.