Centralna banka Francuske izdaje svoju kripto valutu

Centralna banka Francuske planira pilot digitalnu valutu centralne banke (CBDC) za financijske institucije do 2020 godine. François Villeroy de Galhau, guverner Banke Francuske, najavio je da će banka početi testirati digitalni euro projekt do kraja prvog kvartala 2020.


Banka Francuske potvrdila je tu vijest na Tviteru, napomenuvši da su najavu objavili na konferenciji čiji su domaćini bila dva glavna francuska finansijska regulatora, francuski bonitetni nadzorni organ i organ za razrješenje i Autorité des marchés finansijeri.

Digitalni pilot projekat neće uključivati maloprodajne kupce, jer prema izvještaju, digitalni euro pilot projekat ciljat će samo na igrače iz privatnog financijskog sektora i neće uključivati plaćanja u maloprodaji od strane pojedinaca. Villeroy je navodno napomenuo da će digitalna valuta za maloprodajne kupce “biti podložna posebnoj pažnji”.

Kako je izvijestio Les Echos, inicijativa namjerava ojačati efikasnost francuskog financijskog sustava, istovremeno osiguravajući povjerenje u valutu.

https://twitter.com/banquedefrance/status/1202217934560608256?s=20

2 Likes