Centralna banka Bahama službeno je lansirala svoju nacionalnu digitalnu valutu

Prvi te vrste na svijetu koji je u potpunosti razvijen, pod nazivom “Sand dolar” je digitalna verzija bahamskog dolara.

Izdala ga je monetarna vlast zemlje kao digitalna valuta središnje banke (CBDC), najava pokretanja stigla je putem tweeta u srijedu.


Projekt je dizajniran da pruži više “inkluzivnog pristupa regulisanim plaćanjima i drugim financijskim uslugama”, navodi centralna banka Bahama.

CBDC su vruća tema ove godine; Na primjer, čini se da je Kina blizu pokretanja svog digitalnog juana, koji je posljednjih dana doživio svoje najveće javno suđenje. Drugi, poput SAD-a, Rusije i EU-a, razmatraju pokretanje svojih CBDC-a.

Kako izvještava CoinDesk, u prvoj fazi uvođenja na Bahame igrači iz privatnog sektora, poput banaka i kreditnih unija, pripremaju provjere usklađenosti za lične i poslovne novčanike kako bi podržali “Sand dollar”.

Digitalni novčanici bit će osigurani s višefaktorskom sigurnošću autentičnosti i bit će bazirani na mobilnim uređajima, opslužujući 90% stanovništva pametnim telefonima.

Nezadovoljne zajednice karipskih država primarni su cilj inicijative, za koju je banka rekla da će smanjiti troškove pružanja finansijskih usluga i povećati efikasnost transakcija. Zemlja je arhipelag sa stotinama ostrva, što ograničava tradicionalnu infrastrukturu.

“Sand dollar” podržava 1: 1 prema bahamskom dolaru (BSD), koji je zauzvrat vezan za američki dolar.

Eto draga moja centralna banko Bosne i Hercegovine, da li ste vi uopšte uzeli u obzir ovakvo nešto?

Nešto što bi moglo spriječiti malverzacije, napraviti transparentan način prikupljanja budžeta, milioni opcija koje bi ovu našu državu poguralo u nekom pozitivnom pravcu.

2 Likes