Carinsko otvaranje e bay pošiljki i dodatna poštarina

Mislim da se svi susrećemo sa problemom imaginarne poštarine, za koju ne znam koje može biti normalno objašnjenje da vam neko naplati 1,8 KM dodatne poštarine koja je već plaćena pri narudžbi na e bay.


Drugi problem je od druge institucije koja ima ispostavu u istim tim poštama, operiše pod imenom Carina, a uzima sebi za pravo da proizvoljno otvori bilo kakvu pošiljku, pod izgovorm i sumnjom da se radi o pošiljci koja “možda” podliježe carinjenju, i kad ne nađu u 99% slučajeva osnov za carinjenje, vama kao korisniku pošte naplate, moliću lijepo otvaranje poštarine od 2,5 do 9,5 maraka, kako im padne grah u tom momentu.

Odakle nekom pravo prvo da to radi proizvoljno, i kad već radi, recimo metodom slučajnog uzorka, da vama to i naplati čak i kad je predmet bez osnova za carinjenje. Znači mogu otvoriti sve pošiljke ako im je ćejh i čak i kad je 1 dolar vrijednost pošiljke, ako ništa gospoda vam naplati 20 cm trake kojom oblijepe taj paketić koji su raskopusali.

Mislim da nekako ovo treba izložiti Udruženju za zaštitu potrošača, da li nekim dopisom ispred ove zajednice foruma ili podneskom elektronske peticije ili nešto.

Dokle više u ovoj državi se samo vrši neka otimačina od ovog naroda, na osnovu nekih izuzezetaka pod kojim se mogu otvarati pošiljke, neka se i otvaraju eto, ali šta mi imamo sa tim da plaćamo ta otvaranja koja niti smo tražili niti je vrijednost u paketiću preko 300 KM za carinjenje. Da ne govorimo da svaki paketić imao nemao tracking number pošta naplati sa 1.8 KM za 5-10 kilometara njihove dostave od glavne pošte, a Kinez vam to pošalje 2000 km za 1-2 dolara poštarine, koja je već uračunata u cijenu u većini slučajeva.

4 Likes

Podržavamo maksimalno, pogotovo kada se nezakonito uzima novac građana.

Zbog ovoga smo pustili informaciju na Facebook kao i na Twittter, te ću zamoliti ostale članove da nam se pridruže kako bi se ova informacija progurala što više.

Ono što bih svakako preporučio jeste da se šalje email ovoj instituciji, kako bi nam dala uvid zbog čega se nezakonito uzima novac građanima?

Pišite im na mail
info@uino.gov.ba

1 Like

Ovakvo ponašanje carine prema građanima se može uporediti sa nasumičnom racijom policije na koloni vozila, i da redom dijele proizvoljno alko testove, duvajte svi redom bez ikakva osnova, i onda isti taj alko test da vam svima naplate bili ili ne u prekoračenju dozvoljenih promila alkohola. Što je paradoks naravno, vi radite kontrolu i zašto bi neko plaćao vama vaš repro materijal i utrošeno vrijeme za kontrolu ako nije ustanovljen prekršaj.

To sve možete naplatiti samo nekome ko je imao ustanovljen osnov za carinu a ne u svakom slučaju naplatit, vode se parolom ja sam dobar hehe hajmo još otvorit ovih paketa dobro nam ide ovo naplaćivanje. Da li je iko ustanovio podatak koliko je otvorenih pošiljki, a koliko ih je imalo osnov za carinjenje? sigurno ne, jer izgleda nikog ne zanima koliko je iznuđenog prihoda od strane carine od građana ove države. Kao ni zakonitost uvođenja te dodatne poštarine na plaćenu poštarinu od 1.8 KM od strane pošte? Ljudima je mrsko radit svoj posao za koji su plaćeni i namislili su dodatne troškove, samo destimulišu online kupovinu i mogućnost građana da nešto jeftinije naruče a da ne plate ovdje maržu od 100-1000% domaćih prevaranata, pogotovo na dodacima za telefone tipa maski i folija, koje u svijetu koštaju 1 dolar a ovdje se prodaju po 10 maraka. Koliko hiljada je takvih narudbi u BiH, i pošta na sve to uredno harači, a carina većinu toga otvori i naplati 2,5 - 3,5 KM kako im je ćejf. Na predmet naruđbe od 1 dolar!!!

Dobio sam odgovor tj. smjernice
Citiram:

Poštovani,

Carinski pregled Uprava za indirektno oporezivanje ne naplaćuje, mi naplaćujemo samo indirektne poreze, carinu, akcizu i PDV i to na jedinstveni račun i na osnovu važećeg dokumenta UINO.

Ukoliko ste platili neki iznos on se odnosi na troškove poštanskog operatera i Uprava za indirektno oporezivanje nema nikakve veze sa tim.

Niste platili taj iznos na jedinstveni račun Uprave i iznos se ne odnosi na indirektne poreze što je u domenu naše nadležnosti.

Molimo da se obratite nadležnom poštanskom operateru za objašnjenje jer ukoliko vam Carinski referat Pošta carinjenja nije ispostavila nikakav akt Uprave za indirektno oporezivanje nama niste ni dužni platiti bilo šta.

Mnogo građana BiH nam se javilo sa ovim pitanjem, rekli su da plate od 1,80 pa do 9 KM takse prilikom preuzimanja pošiljke.

Mi zaista ne znamo kako poštanski operater daje naziv ovoj naplati….tj, da li napiše da su to usluge carinskog pregleda, ali ovim putem vam po ponavljamo da mi ne naplaćujemo navedene iznose, ograđujemo se od istih i sa istima nemamo apsolutno ništa.

U svakom slučaju šaljemo vam kontakt telefone naših organizacionih jedinica;

Kontakt telefoni pripadajućih carinskih referata su sljedeći:

Carinski referat Pošta Banja Luka:

Telefon: 051/324-380;

Fax: 051/315-057;

Carinski referat Pošta Sarajevo:

Tel/Fax: 033/659-837;

          033/659-276;

Carinski referat Pošta Mostar:

Tel/Fax: 036/328-509.

Mejl adresa je crposta.rcsa@uino.gov.ba, ukoliko je vaša roba stigla na poštu carinjenja Sarajevo.

Napominjemo da poštanske pošiljke pristižu i u carinske referate Pošta carinjenja Banjaluka- posta.carinjenjabl@uino.gov.ba i Mostar- CRPosta.Mostar@uino.gov.ba

Srdačan pozdrav

1 Like

napišu fino da je to carina, i oblijepe ti paketić sa selotejpom Carina Pošta, kad ih pitaš u Pošti šta je to, oni kažu nemamo mi ništa sa tim to je Carina, pa ti naplate i jedni i drugi. Ovi daj im 1.80 KM ovi drugi "Carina daj im kao što sam rekao vidiš 2,5-9 maraka troškove neke carine, tj. njihovog odpakivanja. Neko tu uzima nama preko leđa što bi rekli. Zašto UINO ne uputi informaciju/dopis poštama da se utvrdi šta ko radi i šta naplaćuju ovi u pošti i na čiji račun harače, to nisu male pare na ogroman broj narudžbi.

1 Like

jedan kontradiktoran članak sa objašnjenjem Pošte za onih famoznih 1.80 KM. Ispade da oni brinu o našim pošiljkama i da to naplaćuju jer to klasifikuju kao preporučena pošta tj, na ruke. Mada je i ovo trla baba lan, samo neko glupo objašnjenje da im se može to naplačivat, i samim tim kad nije se ništa u Parlamentu desilo za to, nećemo ni mi ništa dobit. Ali treba istrajat na objašnjenju za naplaćivanje otvaranja paketića i njegove obrade, ako nema osnova za carinjenje, nema osnova ni nama naturati imaginarni trošak odpakivanja.

1 Like