Cardano se popeo na treće mjesto po tržišnoj vrijednosti

Dok tržište kriptovaluta doživljava blagu korekciju i/ili stagnira, Cardano nezaustavno raste.

20210822_144841

Volumen trgovanja ADA tokenom, koji je prošli tjedan postao treća najveća kriptovaluta na svijetu, porastao je usred iščekivanje nadolazeće nadogradnje koja bi mogla pomoći tokenu da se natječe s Ethereumom. Radi se o integraciji pametnih ugovora na Cardano platformu.

Cardanov ADA token skočio je na cijenu od 2,50 dolara te premašio dotadašnji ATH od 2,46 dolara koji je postavljen 16. svibnja, prema CoinGeckou. Trenutna tržišna kapitalizacija Cardana popela se na otprilike 80 milijardi dolara.

Alonzo nadogradnja donosi nadu investitorima

Odražavajući optimizam investitora, dnevni volumen trgovanja ADA tokenom narastao je na gotovo 9 milijardi dolara. Token je u posljednji mjesec dana narastao za oko 85% jer je osnivač Cardana Charles Hoskinson isticao potencijalne posljedice rujanske nadogradnje mreže, nazvanu Alonzo. Ona će omogućiti Cardano blockchainu obradu pametnih ugovora, samoizvršenje ugovora između kupaca i prodavača. Upravo su ovi faktori neki od onih koji su pomogli Ethereumu da dominira rastućim DeFi sektorom.
Najveća platforma za pametne ugovore, Ethereum, također je doživjela rast na najvišu cijenu u posljednja tri mjeseca, ali je i dalje daleko od svog ATH-a. Iako se sprema nadogradnja, Cardanova mreža, privukla je skeptike poput milijardera i hedge fond menadžera Mikea Novogratza.

U tweetu nakon što je ADA ovog mjeseca postala treća najveća kriptovaluta na svijetu, Novogratz, vječiti Bitcoin bull, rekao je da je porast cijene ADA tokena za njega “misterija”. Sugerirao je da se ta platforma još bori za pridobivanje programera koji grade potrebne programe za usvajanje kriptovalute.
Hoskinson, koji je također bio suosnivač Ethereuma, odgovorio je putem tweeta da Cardano zahtijeva manje energije od Ethereuma za obradu transakcija i rugao se poslovnoj pozadini Novogratza u tradicionalnom bankarskom prostoru.

Kretanje cijene Cardana

Cijena ADA tokena je skočila u svibnju nakon što je Elon Musk “popljuvao” Bitcoinu i rekao da Tesla više neće prihvaćati kriptovalutu zbog velikog negativnog utjecaja na okoliš. Kao objašnjenje je naveo veliku količinu električne energije koja se koristi za mining. Tržište kriptovaluta srušilo se i još se nije potpuno oporavilo, no ADA je skočila na novi ATH jer su se ulagači okrenuli ka ekološki održivijim tokenima.
Hoskinson je tvrdio da Cardano godišnje koristi samo 6 gigavat/sati energije. Ovo je samo 0,01% od 115,85 teravat/sati koje Bitcoin koristi. ADA je prvotno pala za gotovo 60% vrijednosti tijekom ljetne korekcije, ali je od tada počela nadmašivati ​​Bitcoin i Ether.

Izvor:Cardano Becomes Number 3 Crypto After 13% Rise - Decrypt

1 Like