Crypto.ba

Britanska policija zaplijenila 294 miliona funti u kriptovalutama

Skupine organiziranog kriminala sve više koriste kriptovalute u svrhu pranja novca, budući da su one uglavnom anonimne, pa ih tako u većoj mjeri štite od policije i poreznih vlasti

Britanska policija ima pune ruke posla s kriminalcima koji sve češće koriste kriptovalute u ilegalne svrhe, pa su tako nakon velike istrage, zaplijenili sveukupno 294 miliona funti u zasad nepoznatim kriptovalutama.

Naime, prva se akcija odvila još 24. Juna, kada je zaplijenjeno 180 miliona funti, dok su najnovije vijesti o rekordnoj zaplijeni stigle iz stožera londonske policije ovoga utorka, gdje je rečeno da su uspjeli oduzeti još 114 miliona funti u kriptovalutama

„Iako fizički novac i dalje ostaje glavni u svijetu kriminala, s razvitkom digitalnih platformi sve češće uočavamo kako organizirani kriminalci koriste kriptovalute za pranje svog prljavog novca“, rekao Graham McNulty, zamjenik pomoćnika povjerenika metropolitanske policije.

U sklopu ove istrage, uhićena je i 39-godišnja žena za koju se sumnja da je sudjelovala u pranju novca.

„Današnja je zapljena još jedan važan orijentir u ovoj istrazi koja će se nastaviti sve dok ne pronađemo one koji su bili u središtu ove operacije za pranje novca“, zaključuje detektiv Joe Ryan.

Izvor:British police seize record $408 million haul of cryptocurrency | Reuters

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF