Blokčejn ovo, blokčejn ono

Za nove čitatelje/ke:

Blokčejn je vid zapisa u kojem transakcije kreirane u Bitcoinu ili drugoj kriptovaluti su zabilježene hronološki i javno, što znači da gledajući u blokčejn možemo dokazati šta se dešava.

Ovih dana gledam porast uključivanja različitih subjekata u proces blokčejna, koji nalaze bezbroj načina da lansiraju neki projekt sa blokčejnom jer je blokčejn nova crna tehnologije.

Blokčejn ovo, blokčejn ovo i propade Satošijeva vizija.

Za šta nam treba blokčejn?

Da neutrališe i eliminiše centralni autoritet sa primarnom svrhom ekonomskog ojačavanja individue koja ima pravo na privatnost i anonimnost, privatnost svojine i nezavisnost od centralnog autoriteta.

Za šta nam ne treba blokčejn?

a) Vladine službe i sisteme

Blokčejn eliminiše važnost centralnog autoriteta i onda dođeš u trenutak da su sve vlade zainteresirane za centraliziranu upotrebu blokčejna, iako žele banovati decentralizirane servise na blokčejnu.

Duh?

b) Privatni podaci građana/ki

Ko još, dovraga, želi da njegovi podaci budu transparentni svim zainteresiranim stranama?

c) Blokčejn platforme za muziku

Blokčejn - za - muziku.
Sada polako: Blokčejn - za - muziku.
Damn, Satoshi je ponosan.

I još mali milion sličnih primjera - od umjetnosti do izbora, kao da za sve ljudske probleme sa kojima se čovječanstvo susreće milionima godina postoji magično i jednostavno rješenje u implementaciji blokčejna.

Restoran, 2021. godina:

  • “Dobar dan, mogu li Vas poslužiti?”
  • “Oh, da, naravno. Molim Vas salatu i čašu crvenog vina, ali stavite malo blokčejna sa strane da se nađe za kasnije.”
  • “Odličan izbor!”

(Sve napisano su stavovi autorice, ne i Crypto.ba platforme.)

3 Likes

100 % istina:


Blokcejn postoji da bi centralizovane finansijske platfome propale, medjutim umesto da se one prilagode, one prilagodjavaju nove tehnologije njihovom nacinu razmislanja i poslovanja, ne menjajuci centralizaciju moci.

1 Like

Blockchain je novi dotcom… Ubaci, nek’ ima. :smiley:
Ali za muziku, mislim da je potreban. Npr. Musicoin.
Napravili su blockchain platformu za izvodjace, gdje za svaki play izvodjac direktno od miner fee dobija nadoknadu. UBI sistem, koji po mom misljenju, je neoohodan i daje nezavisnost izvodjacima i ujedno direktan pristup konzumentu. Ne treba vise spotify, apple music, youtube koji uzimaju veliki dio kolaca a izvodjacu daju mrvice. Sav materijal se zapisuje na blockchain i nema potrebe za copyright firmama da prate, tuze, zezaju. I dostupan je svima koji syncaju njihovu platformu sa blockchainom. Treba usavrsavanja, ali je opet po mom mišljenju, neophodno.

2 Likes

Da, mislim da je Gramatik uspio da svoje assetse prebaci na blokčejn i da tako radi muziku. Inače, https://www.youtube.com/watch?v=_DV7Lfxdp_0

1 Like