Bježati od Ledger novčanika?

Jutros vidim neke “panic” postove vezano za Ledger.

image

https://np.reddit.com/r/ledgerwallet/comments/13itm7u/is_there_a_backdoor_yes_or_no/jkbyyfp/

https://twitter.com/Ledger/status/1658458714771169282

1 Like

Vidio sam i ja.
Ne sviđa mi se, ni malo…

Ledger, inače, ne koristim. Sada definitivno nikada ni neću. Trezor mi je za aktivno korištenje, a BTC Papirni novčanik za čuvanje na duže staze. :slight_smile:

1 Like

U cemu je poenta ovog novog seed phrase-a? Koliko sma vidio ta mogucnost se placa na mjesečnom nivou i tek onda korisnik ima opciju da uz kyc dobije novi seed phrase. Nisam upoznat da ima bilo kakvih noviteta osim ovoga, koji na kraju dana izgleda kao regularna nadogradnja za sve “nove” korisnike.

1 Like

Ma ovo gubi sav smisao postojanja ovog hardverskog novčanika…

Ne dobijas novi seed phrase nego online skladistite vas recovery seed i proces podrazumjeva KYC verifikaciju.Sve to bi se cuvalo na 3 lokacije da bi sigurnost bila jos veca

1 Like

Da li je ovo opcionalno? Mislim, raditi KYC zbog hardverskog novčanika je sumnjiv potez…

Naravno, mislim da oni samo hoće da pomognu no-coinerima koji nemaju blage šta je seed, pa zagube ga i onda mjauču da su im svi krivi :smiley:

KYC radis samo ako zelis skladistiti recovery seed online, ukoliko ne zelis online skladistenje sve ostaje isto samo su to dodali

1 Like

Nije sporna sama nova “degen” funkcionalnost. Sporna je cinjenica da je firmware uredjaja takav da Ledger istu uopce moze implementirati.

1 Like