Bivši ministar financija SAD-a Steven Mnuchin podržao Bitcoin

Bitcoin (BTC) možda predstavlja „prijevaru” bivšem predsjedniku Sjedinjenih država Donaldu Trumpu, ali čini se kako je bivši ministar financija izvršio pritisak na prvu i najpoznatiju svjetsku kriptovalutu.

U izjavi CNBC-u u srijedu, Steven Mnuchin potvrdio je kako se njegova perspektiva o Bitcoinu „razvila”.

Mnuchin: stav Bitcoina „malo se razvio”
Uprava Trumpa bila je poznata po svojem razočaravajućem tonu o Bitcoinu u javnosti, a oni koji su se nadali potpori Trumpa na kraju su ostali razočarani.

Sam Mnuchin bio je manje sklon pružiti potporu tijekom svojeg mandata u državnoj riznici, ali njegovi najnoviji komentari otkrivaju jasno ublažavanje njegova stajališta.

„Mislim da se moje viđenje malo razvilo, ali je prilično dosljedno”, kazao je on mreži.

„Prvi dio toga jest da mislim kako je temeljna tehnologija blockchain doista nevjerojatna i ima mnogo različitih stvari, posebice u FinTechu i financijama. Mislim kako se to odnosi na Bitcoin – ako ljudi žele kupiti Bitcoin onda se to ne razlikuje se od kupnje zlata ili neke druge imovine – to je u redu.”


Zlato(plavo) vs Bitcoin(narandzasto)

Mnuchin je dodao kako „ne bi želio” Bitcoin u njegovom portfoliju,bar za sada, ali je istaknuo kako nije protiv drugih koji ga usvajaju.

Nastavno, izrazio je želju da Bitcoin ima „kompletnu BSA i regulatornu usklađenost”.

„Zapravo, prema OCC-u prošle godine, odobrili smo da ga banke mogu pohraniti, a razlog zbog kojeg smo to učinili jest taj što smo željeli osigurati da to postane regulirani svijet”.
Njegove riječi hvalile su Bitcoin krugove, a Saifedean Ammous, autor Bitcoin standarda, nazvao je promjene „lijepim za vidjeti”.

Bitcoin još uvijek ima malo političkih saveznika
Mnuchinova perspektiva sada zvuči sve više u suprotnosti s Trumpovim, koji je prošlog mjeseca lažno nazvao Bitcoin „prijevarom” u epizodi koja na koncu nije utjecala na osjećaj tržišta.

Zvanični stav sadašnjeg predsjednika Joea Bidena u međuvremenu još uvijek nije ponudila puno pristašama Bitcoina. Državna tajnica financija Janet Yellen izrazila je veću zabrinutost za kriptovalute, a visoki političari u sporu su oko toga kako se nositi s njom.

Nije riječ samo o američkim neprilikama – El Salvador je u lipnju donio zakonsko sredstvo plaćanja Bitcoina izazvao je nuspojave globalnih financijskih tijela, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Ostaje da vidimo da li će bivši predsjednik SAD-a Donald Trump promjeniti stav u vezi Bitcoina,javite nam u komentaru što mislite.

Izvor:‘It’s fine’ to buy Bitcoin as gold substitute, says Trump ex-Treasury Secretary Mnuchin

1 Like