Bitfinex i Tether su se nagodili s državnim odvjetnikom New Yorka na 18,5 miliona dolara

Kripto kompanije Bitfinex i Tether nagodile su se s uredom državnog tužioca u New Yorku (NYAG- New York attorney general), okončavši pravni spor započet sredinom 2019.

Kao dio nagodbe, Bitfinex i Tether dogovorili su se da će platiti 18,5 miliona dolara, navodi se u izjavi njujorške državne odvjetnice Letitie James.

U travnju 2019., ured NYAG-a tvrdio je da je Bitfinex koristio Tether-ova sredstva za tajno pokrivanje 850 miliona dolara izgubljenih za platni procesor Crypto Capital. Izgubljena sredstva navodno su pokrenula probleme s povlačenjem kupaca Bitfinexa krajem 2018. godine.

Bitfinex je u to vrijeme rekao da nije izgubio novac. Umjesto toga, sredstva Crypto Capital-a zaplijenile su vladine vlasti u Portugalu, Poljskoj, a američki Bitfinex od tada pokušava povratiti ta sredstva.

Kao dio današnjeg poravnanja, Bitfinex i Tether priznali su da nisu počinili nijedan prekršaj. Jason Weinstein, partner u Steptoe & Johnson i savjetnik za Bitfinex i Tether, rekao je za The Block da su nalazi NYAG ureda “ograničeni samo na prirodu i vrijeme određenih otkrivanja podataka”.

“Suprotno internetskim nagađanjima, nije bilo otkrića da je Tether ikad izdavao privjeske [USDT] bez potpore ili da bi manipulirao cijenama kriptoa”, rekao je Weinstein, bivši savezni tužitelj.

Stuart Hoegner, glavni savjetnik Bitfinexa i Tethera, rekao je za The Block da iznos namire treba promatrati “kao mjeru naše želje da ostavimo ovu stvar iza sebe i usredotočimo se na svoje poslovanje”.

Kao dio sporazuma o nagodbi, Tether se dobrovoljno javio da će uredu NYAG-a i javnosti pružiti tromjesečne izvještaje o podršci USDT-a, preporuku s kojom se NYAG složio. “Dijelimo cilj državnog odvjetnika za povećanje transparentnosti”, rekao je Hoegner za The Block. “Kvartalno bismo otkrivali - i Državnom odvjetništvu i javnosti - dodatne informacije o Tetherovim rezervama.”

U sporazumu o nagodbi, ured NYAG-a također je priznao nedavnu otplatu kredita Bitfinex-a Tether-u. Ranije ovog mjeseca, Bitfinex je objavio da je Tetheru vratio preostali zajam od 550 miliona dolara u januaru i zatvorio kreditnu liniju.

Nagodbom se dugotrajni pravni spor - koji je u jednom trenutku vidio da su se advokati obje strane sparingovali pred njujorškim žalbenim sudom - privodi kraju. Bitfinex i Tether kažu da su uredu NYAG-a dostavili više od 2,5 miliona stranica dokumentacije kako bi taj slučaj zaključili.

Izvori:

lawsuit

1 Like