Bitcoin u svemiru: BitMEX testira satelitski kripto sistem

Istraživački odjel kripto berze BitMEX testira satelitski Bitcoin sistem koji može pokretati čvor (node) putem satelita bez internetske veze.

U novom postu na blogu, BitMex kaže da je uspješno instalirao Blockstream Bitcoin satelitski sistem nakon nedavnog eksperimenta s bitcoin rudarima. Tim je koristio Blockstream Satellite pro komplet i Blockstreamovu ravnu antenu s ukupnim troškom od 1.200 dolara.

Sama instalacija trajala je nekoliko sati, kaže BitMex.

“U osnovi sve što treba učiniti je instalirati satelitsku antenu, usmjeriti je u pravom smjeru, povezati je s prijenosnim računalom koji radi pod Linuxom i pokrenuti neki prilagođeni softver Blockstream, zajedno s modificiranom verzijom Bitcoin Core 0.19.1.”

Nakon sinhronizacije, satelitski čvor zaostajao je za čvorovima povezanim s internetom otprilike dvije minute na temelju iskustva BitMEX-a, što sugerira da primanje i provjera kompletne povijesti bloka može uključivati ​​malo kašnjenje kada se koristi samo satelit.

image

„Klijent preuzima blokove u komadima, prvo zaglavlje bloka u komadima, a zatim glavno tijelo bloka, opet u komadima. Na osnovu načina na koji satelit emitira podatke blokova, čvor ne preuzima blokove uvijek kontinuiranim redoslijedom i kasnije može popuniti praznine u blokovima koji nedostaju. "

Satelit omogućava korisnicima da sinhroniziraju svoj Bitcoin čvor, pa čak i preuzmu i provjere pune blokove, a da se nikada ne moraju povezati s internetom, tako da korisnici koji se nađu u udaljenom području bez internetske veze mogu smatrati satelit korisnim. Prema BitMEX-u.

U maju je tehnološka kompanija Blockstream uvela veliku nadogradnju svojih besplatnih satelitskih usluga. Nadogradnja je eliminirala oslanjanje sistema na internetsku vezu, istovremeno povećavajući kapacitet podataka sa 120 kbps na oko 1,6 Mbps.