Bitcoin "Taproot" update nam donosi "Smart contracts" na Bitcoin mreži

Bitcoin je upravo dobio prvi ozbiljan update u četiri godine, kao i prvi update u kojem nije bilo komplikacija.

Prvu nadogradnju bitcoina u četiri godine upravo su odobrili rudari širom svijeta. Zove se Taproot, a na snagu bi trebao stupiti u novembru.

Taproot je tzv. “softfork” za Bitcoin mrežu koji će poboljšati mogućnosti skriptiranja i privatnost. Omogućava nešto što se zove MAST, što može pomoći da pametni ugovori postanu efikasniji i privatniji otkrivanjem relevantnih dijelova ugovora samo prilikom trošenja.

Također može poboljšati privatnost Lightning mreže čineći da kanali izgledaju kao regularne bitcoin transakcije, ako Lightning implementacije odluče usvojiti Taproot.

BIP9 i Speedy Trial je metoda primjene softforka gdje rudari i “rudnici” za rudarstvo pomažu u koordinaciji postavljanja softforka. To čine signaliziranjem za razmeštanje softforka u svojim miniranim blokovima. Da bi zaključali softfork za aktivaciju, 90% blokova mora signalizirati da su spremni za update.

Metoda signalizacije djeluje u periodima od 2016 blokova, što znači da unutar perioda bloka 2016 mora biti 90% ili 1815 blokova koji su signalizirati spremnost.

Imajte na umu da nije nužno gotovo ako jedan period ne uspije doseći 90%, to samo znači da ćemo morati pričekati sljedeći period. Speedy Trial završava u avgustu, nakon što više nije moguće postavljanje Speedy Trial-a i nova metoda implementacije softforka mora biti razvijena.

Ako 1815 (90%) blokova signalizira spremnost u određenom periodu, tada će puni čvorovi koji su nadograđeni na Bitcoin Core ili bilo koju drugu kompatibilnu implementaciju smatrati signaliziranje uspjehom i aktivirati softversku viljušku Taproot u novembru.

Nadogradnja se zove Taproot, a trebala bi stupiti na snagu u novembru. Kada se to dogodi, to će značiti veću privatnost i efikasnost transakcija - i što je najvažnije, otključat će potencijal za pametne ugovore, ključnu značajku njegove blockchain tehnologije koja eliminira posrednike čak i iz najsloženijih transakcija.

“Taproot je važan, jer otvara širinu mogućnosti za poduzetnike zainteresirane za proširenje korisnosti bitcoina”, rekla je Alyse Killeen, osnivačica i upravljačka partnerica Bitmark kompanije fokusirane kompanije Stillmark.

Za razliku od nadogradnje bitcoina za 2017. godinu - koja se naziva “posljednjim građanskim ratom” zbog sporne ideološke podjele koja razdvaja pristaše - Taproot ima gotovo univerzalnu podršku, dijelom i zbog toga što su ove promjene prilično dodatna poboljšanja koda.

Šta nam donosi Taproot?

Bitcoin ima veze s digitalnim potpisima, što možete smatrati otiskom prsta koji pojedinac ostavlja pri svakoj transakciji koju izvrši.

Trenutno kriptovaluta koristi nešto što se naziva „algoritam digitalnog potpisa eliptične krivulje“, koji se kreira iz privatnog ključa koji kontrolira Bitcoin novčanik i osigurava da Bitcoin može trošiti samo zakoniti vlasnik.

Taproot će se prebaciti na nešto poznato kao Schnorr potpisi, što u osnovi čini transakcije sa više potpisa nečitljivima, prema Alejandru De La Torreu, potpredsjedniku u glavnom rudarskom bazenu Poolin sa sjedištem u Hong Kongu.

U praksi to znači veću privatnost, jer vaši ključevi neće biti toliko izloženi na lancu. “Vaše transakcije će biti sigurnije i zaštićenije, što je dobro”, rekao je Brandon Arvanaghi, prethodno sigurnosni inženjer u kripto razmjeni Gemini.

To se neće prevesti u veću anonimnost vaše pojedinačne Bitcoin adrese na javnom blockchainu, ali učinit će jednostavne transakcije nerazlučivima od onih složenijih i sastavljenih od više potpisa.

Ovi izmišljeni potpisi također su odlični za pametne ugovore, koji su samoizvršni ugovori koji žive na blockchainu. Pametni ugovori se teoretski mogu koristiti za praktično bilo koju vrstu transakcija, od plaćanja mjesečne stanarine do registracije vašeg vozila.

Taproot čini pametne ugovore jeftinijima i manjima, u smislu prostora koji zauzimaju na blockchainu. Killeen kaže da ova poboljšana funkcionalnost i efikasnost predstavljaju „potencijal koji oduševljava umom“.

Trenutno se pametni ugovori mogu kreirati i na osnovnom sloju protokola bitcoina i na Lightning Network-u, platformi za plaćanja izgrađenoj na Bitcoin-u, koja omogućava trenutne transakcije. Pametni ugovori izvršeni na Lightning mreži obično dovode do bržih i jeftinijih transakcija.

“Lightning transakcije su jako jeftine… dok Bitcoin transakcija na sloju temeljnog protokola može biti puno skuplja od toga”, objasnio je Killeen.

Programeri su već počeli graditi na Lightning-u, očekujući nadogradnju, koja će omogućiti vrlo pametne ugovore.

“Najvažnija stvar za Taproot su … pametni ugovori”, rekao je Fred Thiel, izvršni direktor stručnjaka za rudarstvo kriptovaluta Marathon Digital Holdings. „To je već primarni pokretač inovacija na ethereum mreži. Pametni ugovori vam u osnovi daju priliku da stvarno gradite aplikacije i poslove na blockchainu. "

Kako sve više programera gradi pametne ugovore na vrhu Bitcoin blockchaina, postoji i potencijal da Bitcoin postane sve veći igrač u svijetu DeFi-ja, odnosno decentraliziranih financija, izraza koji se koristi za opis financijskih aplikacija dizajniranih za rezanje posrednika.

Danas ethereum dominira kao blockchain izbor za ove aplikacije, koji se nazivaju i „dapps“.

Zašto se toliko dugo čekao ovaj update?

Iako se Bitcoin zajednica složila s nadogradnjom, samo predstavljanje dogodit će se tek u novembru. Mnogo testiranja prije vremena smanjit će vjerovatnoću da nešto pođe po zlu tijekom nadogradnje.

“Nadogradnje omogućavaju - izuzetno udaljenu - mogućnost ulaska greške u sistem, koja bi uništila povjerenje u cijeli sustav kriptovaluta, učinkovito ga uništivši -” samonanesenu ranu “ako želite”, rekao je Jason Deane, analitičar u Kvantna ekonomija.

Deane kaže da se zbog toga procesi nadogradnje tako pažljivo ispituju, ponovo testiraju i provjeravaju, iznova i iznova, tokom vrlo dugog vremenskog perioda, prije nego što se primjene.

Mnogi se također sjećaju katastrofalne migracije 2013. godine, kada je pogrešna nadogradnja rezultirala privremenim dijeljenjem bitcoina na pola, tj. desio se neplanirani FORK Bitcoin mreže.

https://bitcoinmagazine.com/technical/taproot-coming-what-it-and-how-it-will-benefit-bitcoin
https://taproot.watch/