Bitcoin prevarantu je naređeno da plati 572 milijuna dolara za Ponzi šemu

No, Benjamin Reynolds, stanovnik Velike Britanije, američkim vlastima nije tačno slao razglednice.

Savezni sudac u New Yorku naložio je britanskom trgovcu da plati 572 milijuna dolara za provođenje Bitcoin Ponzi sheme.

U presudi donesenoj početkom ožujka, U.S. Okružna sutkinja Mary Kay Vyskocil podržala je nalaze američke Komisije za trgovinu robama (CFTC) da je Benjamin Reynolds počinio prijevaru i naložila mu da plati 429 milijuna dolara kazne i 143 milijuna dolara restitucije

Zadana presuda, objavljena danas u časopisu Westlaw Journal, donesena je nakon što Reynolds nije odgovorio na pritužbu na CFTC u lipnju 2019. godine.

Prema prigovoru, Reynolds, direktor ugašene trgovačke tvrtke Control-Finance Ltd., uvjerio je preko 1.000 klijenata (najmanje 169 njih američkih stanovnika) da kumulativno polože 22.858 Bitcoina između svibnja i listopada 2017. U to vrijeme ti su tokeni bili vrijedan 143 milijuna dolara (dakle 143 milijuna dolara restitucije), ali sada vrijedi bliže 1,3 milijarde dolara.

Kupci su Bitcoin prebacili u Control-Finance, vjerujući da će ga njegovi “stručnjaci” trgovati. Osim dobiti, obećane su im i nagrade za upućivanje drugih klijenata.

Ali, rekao je CFTC, “Reynolds i Control-Finance nisu trgovali Bitcoinom u ime kupaca, nisu zapošljavali stručne trgovce ili stručnjake, nisu plaćali nagrade ili bonuse za preporuke i zadržavali su Bitcoin depozite kupaca za vlastitu osobnu upotrebu.”

Zatim je ugasio operaciju u listopadu 2017. godine i navodno pokušao oprati Bitcoin kroz “tisuće zaobilaznih blockchain transakcija”.

Reynolds nije bio u kontaktu s američkim vlastima, koje su čak pribjegle postavljanju oglasa u britanskim novinama 2019. tražeći od njega da se pojavi. Njegova trenutna lokacija je nepoznata. Presuda, međutim, otvara put CFTC-u da krene u potragu za imovinom sa sjedištem u SAD-u koju Reynolds ima - ili da zatraži od suda u Velikoj Britaniji da izvrši presudu

Izvor: Bitcoin Fraudster Ordered to Pay $572 Million for Ponzi Scheme - Decrypt

2 Likes