Bitcoin poređenje sa "Tulip bubble"

Ukoliko niste upoznati sa nazivom Tulipomanija, objasnićemo u par rečenica.

Dok danas svjedočimo spekulaciji u kriptovalutama, mogli bismo se podsjetiti prve i najpoznatije financijske spekulacije u povijesti.

Tijekom 17. stoljeća Nizozemska je gospodarila svjetskom trgovinom što ju je učinilo najbogatijom zemljom u Europi. Njeni stanovnici koji su zgrnuli velika bogatstva na unosnoj prekomorskoj trgovini žudjeli su za egzotičnom robom koja bi pokazala njihov društveni status i financijsku moć.

Statusni simbol je došao u poprilično neobičnom obliku – tulipanu. Tulipan je uvezen u Nizozemsku sredinom 16. stoljeća iz Osmanskog Carstva, te je zbog svoje rijetkosti i ljepote ubrzo postao senzacijom među visokim slojevima društva. Najveću pomamu izazvao je vrlo rijetki primjerak, Semper Augustus, čije su ga crvene pruge na bijeloj podlozi učinile najskupocjenijim cvijetom. Danas se zna da je njegov neuobičajeni izgled, ovjekovječen na brojnim slikama iz tog doba, zapravo mutacija izazvana virusnom infekcijom.

Tulipani su ispočetka bili raritet koji su si mogli priuštiti samo najbogatiji. Uzgajivači su se međusobno natjecali tko će uzgojiti najljepše primjerke, a trgovci su spremno investirali višak kapitala vidjevši u njemu izvor velike i brze zarade.

Tulipanima se ispočetka trgovalo samo od lipnja do rujna kada je cvjetao. No kako je potražnja rasla, tulipanima se uskoro počelo trgovati na papiru kao dionicama. Cvijet je postao tema svakodnevnih razgovora, a inače razboriti građani obuzeti snovima o velikom bogatstvu sve su više bili spremni na iracionalne postupke. Kuće i poslovi stavljani su pod hipoteku kako bi lukovice tulipana mogle biti kupljene.

Često čujemo argumente da je Bitcoin ništa drugo nego nova vrsta “Tulipomanije”, ali grafikoni i cifre govore drugačije.

Šta vidimo na sljedećem grafikonu?

Sudeći prema poređenju Bitcoina i ostalih tzv “balona”, vidimo da je Bitcoin jednostavno rekao svoje, dok dan danas ljudi koji pričaju da je Bitcoin obični balon griješe puno, jer i da je balon, sigurno nije “obični” :smiley:

1 Like

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF