Bitcoin pada 12% jer Kina obustavlja rudarenje

Financijski odbor u Kini pojavio se s vijestima da će poduzeti mjere protiv bitkoina u zemlji. Objavljena bilješka također uključuje širok spektar drugih financijskih rizika.

Bitcoin je pogodio svoju drugu medvjeđu vijest iz Kine za manje od sedmice.

Ovoga puta, kineski financijski odbor dodao je rudarstvo bitkoina kao ključni sektor za praćenje u pokušaju da “odlučno spriječi i kontrolira financijske rizike”.

Sastanak je nadgledao Liu He, potpredsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine. Od četvorice potpredsjednika vlade koji podnose izvještaje premijeru Državnog vijeća, Liu He je najniže rangiran. Također je direktor Centralne komisije za financijska i ekonomska pitanja Kineske komunističke partije.

Izvještaj uključuje pranje novca i druge aktivnosti izvan Bitcoin rudarstva, uključujući reformu malih i srednjih financijskih institucija, prigušivanje učinaka ilegalnih aktivnosti s vrijednosnim papirima i “efikasno reagiranje na uvezenu inflaciju”.

Ovo je prvi put da se Državno vijeće izričito izjasnilo o rudarstvu bitcoina.

Uprkos širokoj prirodi izvještaja, Bitcoin je opao za 12%. Cijena kriptovalute oporavila se od oko 37.800 američkih dolara, što je gubitak od gotovo 8% u posljednja 24 sata.

U srijedu su slične vijesti povukle vodeću kripto valutu na 30.000 dolara. Tada su skupina od tri platna i financijska udruženja ponovila početnu zabranu središnje banke iz 2017. godine. Tri udruge bile su Nacionalno udruženje za internetske finansije iz Kine, Kinesko udruženje banaka i Kinesko udruženje za plaćanje i kliring.

Izvori sugeriraju da će najnovije suzbijanje rudarenja bitcoina biti ograničeno na operacije koje ne koriste hidroelektričnu energiju.

Broj rudarskih postrojenja na ugljen u Kini je značajan. Poplavljeni rudnik uglja u regiji Xinjiang prošlog mjeseca pokrenuo je nagli pad brzine raspršivanja Bitcoina, metrike koja se koristi za određivanje kolike procesorske snage koristi mreža Bitcoin.

Izvor: Bitcoin Crashes 12% as China Reiterates Mining Crackdown - Decrypt

Kina zabranjuje Bitcoin po 153-ci put. Ovu pricu puste kad god zele da naprave paniku na trzistu i kupe jeftinije. Da bar hoce vise zabranit nego samo najave pa nista. A i to kopanje ako zabrane u Kini, to bi bilo super za Bitcoin, jer bi se decentralizovalo kopanje, mislim da trenutno 70% masina za kopanje Bitcoina rade u Kini.

1 Like