Bitcoin.org kompromitovan, oglašen lažni crypto giveaway

U ranim satima u četvrtak, Bitcoin.org je posjetitelje pozdravio skočnim prozorom u kojem je rekao da se “Bitcoin fondacija vraća zajednici” kao gest za “podršku našim korisnicima koji su nam godinama pomagali”.

Poruka je uključivala QR kod s bitcoin adresom na koji su korisnici bili pozvani da pošalju kovanice, nakon čega bi dobili dvostruki iznos.

Ostatak funkcionalnosti web stranice u to vrijeme bio je ograničen tako da korisnici nisu mogli zaobići poruku.

Dok su admini skontali šta se dešava, adresa je primila ukupno devet transakcija u vrijednosti od 0,40571238 BTC (oko 17 800 USD po trenutnim cijenama), a neki korisnici na Twitteru sugerirali su da bi to mogle biti samo -transakcije kako bi napravile iluziju legitimne aktivnosti.

Promicanje prevara s nagradnim igrama posljednjih je godina popularna taktika među cyber kriminalcima. Često imitiraju poznate osobe i slavne ličnosti, a među imenima koja koriste hakeri kao što su izvršni direktor Tesle Elon Musk, osnivač Microsofta Bill Gates i suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin.

Bitcoin.org je najstarija kripto povezana web stranica koju su registrirali Satoshi Nakamoto i Martti Malmi 2008. godine. Nije povezana sa Bitcoin Foundation, neprofitnom organizacijom osnovanom 2012.