Pozdrav svima,
Pokrenuo sam ovu temu kako bih zajedno sa vama prodiskutovao, sve prisutniju, vijesti o Bitcoin-u kao najvećem zagađivaču planete.
Ovih dana, posebno kada su u pitanju srpski mediji, sve prisutnije su vijesti o tome kako ‘‘Bitcoin troši previše električne energije’’ i predstavlja opasnost za našu planetu.
Namjerno neću da navodim koji su to mediji jer bih ih tako samo besplatno reklamirao, a to nije cilj ove teme.
Mene zanima mišljenje drugih ljudi? Šta vi mislite? Da li su Bitcoin transakcije toliko skupe i opasne? Tačnije, da li ‘‘rudari’’ predstavljaju toliko veliku opasnost po planetu jer troše veoma mnogo električne energije? To, kako mediji kažu, emituje nekakve hemijske čestice prilikom proizvodnje električne energije koju, jadni rudari, potroše i na kraju pošteno plate.
Ovakve vijesti mi nisu na mjestu iz jednog, veoma prostog, razloga. Nisu uporedili faktore opasnosti i ‘‘potrošnje’’ sa drugim, zvaničnim, valutama koje su već duboko pod kontrolom banaka i državnih organa.
Mislim, da su zvanične valute neuporedivo veća opasnost za planetu, u svakom smislu, kao i da potrošnja električne energije sigurno nije manja za transakcije, proizvodnju, distribuciju, obezbjeđenje svih drugih (zvaničnih i fizički prisutnih) valuta.
E, sad…da razmijenimo mišljenja i činjenice?