Bitcoin: Kako otvoriti vaš prvi Bitcoin digitalni novčanik

Postoji dosta vrsta Bitcoin digitalnih novčanika, ali fokusiraćemo se trenutno na jednostavniju online verziju Blockchain.info, za koju vam treba 5. minuta da podesite sve, osigurate novčanik, zatim povežete svoj mobitel.

Kako bi započeli proceduru stvaranja vašeg ličnog Bitcoin novčanika:

Posjetite www.blockchain.info

Kliknite na "WALLET"

Kliknite na "CREATE YOUR WALLET"

Popunite polja sa vašim podatcima, obratite pažnju na jačinu šifre koju stavljate, iz sigurnosnih razloga, u šifri morate koristiti bar jedan broj (alfanumerički).

Klikate na Continue, i ulazite u vaš novčanik, pojavljuje vam se uputstvo za korištenje koje možete pročitati kako bi se što bolje upoznali sa radom Blockchain.info digitalnog novčanika.

ZAŠTITA

Zapamtite, ukoliko izgubite vašu šifru i izgubite dugi niz slučajnih riječi koje dobijete kada podešavate sigunosni dio novčanika, ne postoji šansa da se šifra vrati, čak ni preko email-a koji u ovom slučaju služi samo kao sredstvo za izvještavanje i potvrđivanje raznih opcija iz novčanika.

Niko ne voli da gubi stvari, pogotovo kada je u pitanju novac i po meni najbitniji dio ovom upustvu je upravo zaštita.

"Zaštita mog digitalnog novčanika u slučaju kvara računara, mobitela ili slično"

Za ovaj korak preporučujem da u drugom kartici/tabu otvorite email, te da sami sebi pošaljete sadržaj koji će vam pomoći da vratite svoja sredstva, možete koristiti i .txt ili word file u kojem ćete zapisati sve bitno što vam treba.

Prva bitna stvar je da saznate vaš identifikator novčanika, koji je u suštini dugi string slučajnih alfanumeričkih znakova, koji je jako bitan kako bi mogli ući u vaš novčanik.

Da bi saznali koji je vaš identifikator novčanika, unutar web novčanika, sa lijeve strane kliknete na Settings, pa Wallet information.

Kopirajte identifikator i zaljepite ga u vaš email kao prvu stavku “wallet ID”

Kako bi prošli kompletno osiguranje vašeg novčanika kliknite na “SECURITY CENTAR”

Prođite od Levela 1. do Levela 3. zaštite vašeg novčanika.

Level 1:
Verifikacija email-a
Zaštita dugog niza slučajnih riječi (kopirati obavezno, na dva tri mjesta, ali osigurajte se da niko ne vidi te riječi)
Kreiranje podsjetnika za šifru (nešto što će vas napomenuti na šifru ukoliko je zaboravite, dobro razmislite oko ovoga, nemojte navesti osobu koja vas zna, da vam sazna šifru).

Level 2:
Povežite vaš mobilni telefon sa računom (Obavezno)
Omogućite opciju Google Autentikator (Obavezno)

Level 3:
Blokirajte TOR pristup vašem digitalnom novčaniku. (nije obavezno, ali preporucljivo, jer skoro sve i jedan haker će vam pokušati pristupiti preko TOR mreže kako sakrio svoje tragove).

U slučaju da izgubite vaš telefon ili ukoliko izgubite šifru od novčanika, jedini način za povrat, u ovoj verziji novčanika, je ta da zapamtite dugi niz slučajnih riječi koji dobijete kada podešavate novčanik.

Povezivanje mobilnog uređaja sa novčanikom
Kliknite na Wallet information

Zatim pogledajte pod Mobile App Pairing Code


Klikate na SHOW PAIRING CODE, zatim sa mobilnim uređajem skidate Blockchain wallet
IOS

ANDROID

Kada instalirate mobilnu aplikaciju, pokrenite je zatim izaberite opciju da koristite već postojeći novčanik, što vam pruža mogućnost da skenirate QR kod koji ste dobili preko podešavanja novčanika.

Onog trenutka kada skenirate kod, dodjelite PIN mobilnom novčaniku, dobivate puni pristup sredstvima na Blockchain.info online novčaniku.

Suština mobilnog novčanika je ta da, vi se samo “kačite” na postojeći wallet preko mobitela, što smanjuje rizik gubljenja sredstava ukoliko izgubite telefon.

Nadam se da sam pokrio osnovni dio podešavanja novčanika, ukoliko vam nešto nije jasno, slobodno se javite u ovoj temi.

3 Likes