Bitcoin je treća najveća valuta na svjetu po tržišnoj kapitalizaciji

S trenutnom tržišnom kapitalizacijom, Bitcoin je broj 3 među svim globalnim valutama.

Od svog stvaranja prije nešto više od deset godina, cijena Bitcoina se popela s gotovo ničega na trenutnu vrijednost od preko 59 000 američkih dolara.

U to je vrijeme tržišna kapitalizacija Bitcoina - njegova opskrba u optjecaju pomnožena s vrijednošću svake jedinice - naglo narasla na gornjih 1 bilijun dolara, čineći Bitcoin ne samo najvećom kriptovalutom, već i većom od većine državnih fiat valuta.

Bitcoin je sada broj 3 svjetske valute prema tržišnoj kapitalizaciji, istaknula je Deutsche Bank u novoj istraživačkoj bilješci ovog tjedna pod naslovom “Budućnost plaćanja: Serija 2: III. Dio: Bitcoini: Može li Tinkerbell-ov učinak postati samoispunjavajuće proročanstvo?”

Iako Bitcoin i fiat valute nisu baš usporedba između jabuka i jabuka u smislu izračunavanja cirkulirajuće vrijednosti, možemo okvirno procijeniti gdje je Bitcoin na ljestvici svjetskih valuta uspoređujući njegovu tržišnu granicu s vrijednošću ukupnih novčanica u optjecaj za fiat valute.

Kao što Deutsche Bank piše, "Što se tiče ukupne valute u opticaju, Bitcoin je treći po veličini na svijetu, nakon američkog dolara i eura. To je uglavnom zbog ogromnog povećanja vrijednosti Bitcoina u posljednje vrijeme. Početkom 2019. Bitcoin predstavljao je ‘samo’ 3% američkih dolara u optjecaju, ali je u veljači 2021. premašio 40% američkih dolara u opticaju. "

Naravno, to ovisi o trenutnoj cijeni Bitcoina, koja stalno varira. Kao što DB izjavljuje, u podnaslovu koji je ovog tjedna potaknuo mnoge naslove: “Bitcoin je tu da ostane i njegova će vrijednost ostati nestabilna.”

(Postoji još jedna napomena: DB napominje da bi se ovi zaključci "dramatično promijenili kada bismo promatrali monetarnu bazu, ili M1 ili M2, kako bismo definirali svemir USD koji postoje. Samo količina ispisa gotovine / kovanica čini se malom, jer ne uključiti svu imovinu koja se drži u USD u depozitima u bankama. ")

Gdje se Bitcoin uklapa u svjetsku ljestvicu valuta

Američki dolar (USD) i dalje je daleko najveća fiat valuta po cirkulaciji ponude i tržišnoj vrijednosti. DB svoju ukupnu vrijednost iznosi 2 bilijuna dolara.

Prema američkim Federalnim pričuvama, u opticaju su novčanice i kovanice Federalne rezerve vrijedne 1,8 bilijuna dolara - od kojih više od tri četvrtine čine novčanice od 100 i 20 dolara.

Sljedeći je Euro (EUR) - relativno nova valuta koja je prvi put lansirana 2002. godine, a sada se koristi u većem dijelu Europe i u većini država članica EU-a. DB pripisuje vrijednost opticaja eura na oko 1,7 bilijuna američkih dolara.

Nakon dolara i eura dolazi Bitcoin, zatim japanski jen, indijska rupija, Bitcoin još 2018. godine na vrhuncu prije 2020. godine, a zatim: Ethereum (ETH) upravo sada.

No, opseg transakcija potpuno je drugačija stvar od tržišne granice.

Deutsche Bank napominje: "Bitcoin transakcije rastu, ali ne tako eksponencijalno kao njegova tržišna kapitalizacija. Trenutno, Bitcoin transakcije u prosjeku prolaze oko 0,5 milijardi dnevno, što je minuskulo. To je samo 0,02% eura i 0,009% transakcija u dolarima. Prosječna dnevna vrijednost kojom se trguje za USD iznosi 5,8 bilijuna, a za euro 2,1 bilijuna, prema BIS-ovom trogodišnjem FX istraživanju iz 2019. Dakle, Bitcoin je usporediv s najmanjim valutama. Bitcoin-ova likvidnost je mnogo bliža tajlandskom bahtu. "

Izvor: Bitcoin Is 3rd Largest World Currency: Deutsche Bank - Decrypt

2 Likes