Bitcoin atm

Pozdrav ekipa,

Kao I sto sam naslov teme govori interesuje me Bitcoin automati za prodaju I kupovinu cryptovaluta.

U svijetu su jako popularni, I mozete ih naci svagdje, koliko vidim kod nas u federaciji jos uvijek nema niti jedna firma koja posjeduje Bitcoin ATM . Ne poznajem dovoljno zakon I zakonsku regulativu ali ako je moguce da se moze poslovati u R.S. zasto onda ne bi moglo u federaciji (moje logicno misljenje) mada gdje pocinje Bosna zavrsava logika.

Da li je to kod nas zakonom zabranjeno ili jos uvijek nije regulisano zakonski? Posto sam vec ulagao novac u berze koje posluju vani dolazio sam u situacije da banke nece da odobre trnasakcije na pojedine stranice jer je kao zakonom zabranjeno ulaganje u crypto valute mada ja to oficijalno nisam nigdje nasao.

Cini se kao profitabilan posao I sigurno bi vec neko dosao na ideju da kupi desetak Bitcoin atmova I da ih instalira po vecim gradovima u Federaciji Bosni.

Dva su razloga za to po mom misljanju:

-zakonom u Bosni
(federaciji) jos uvijek nije regulisan status i nije moguce otvoriti tako nesto,

-ili smo mi malo trziste da bi to bilo isplativo kod nas raditi.

Kroz teme sam vidio da je jos 2018g. bila pokrenuta tema vezana za otvaranje firme i postavljanje bankomata u Sarajevu medjutim prica je nedovrsena i koliko ja znam nema tog bankomata.

Ako je neko razmisljao slicno, ako neko vec ima nekih iskustava sa ovim a volio bih da ih podijeli pisite.

1 Like

Razmisljao sam ja, moguce je otvoriti. No ja sam cekao da se oformi komisija za vrijednosne papire u FBiH i tako lagano stao s razvijanjem. Ali ako si zainteresiran mozemo sjest i porazgovarat.

vrlo rado.

samo naprijed braćo :muscle:

Šta ćemo mozgati, mogu li i ja hehe

Činjenica je da sam od 2015te mozgao za Bitcoin ATM, kome god sam ponudio da me “pogura” sa investicijama, posliije objašnjavanja ljudi su odustajali.

A iskreno i ja ne volim sa svakim da radim, dok vidim da cjepidlači za 1000 KM, a ovamo gazda neki… odmakni se od takvih.

Razlog tome je što većina investitora hoće svoj novac da vrate skoro instantno, po mogućnosti x100 :smiley: naravno bez rizika.

Po meni posao kripto bankomata, zahtjeva malo drugačiji pristup, tj. ne treba gledati kripto bankomate kao neki veliki faktor zarade, na početku. Naravno, profitirati se može!

Po meni više je tu za reklamu drugih poslova takve firme, kao što imamo slučajJ DCX bankomat npr. u Prijedoru… ne koristi ga puno ljudi, ali sama činjenica da je to dobra reklama za DCX je ono o čemu pričam :smiley:

1 Like

Koliko bi trebalo za početak da se napravi jedan Bitcoin ATM ? i kako se zakonski pokriti ?

Već smo diskotovali oko bankomata u RS, problem je upravo ovo o čemu si pisao, megalmomanski i lihvarski pristup tom poslu. Bankomati u DCX su baždareni tako ta kad prodaješ crypto, automatski ti ponude cijenu koja je 10% ispod tržišta, plus ti traže 7% provizije i 30KM po transakciji ako se ne varam. Što sve zajedno, zavisno od veličine transakcije dođe na 20tak posto. Pa ne može se braćo moja očekivati da će se ti bankomati korisiti ako vlasnik istih hoće da dere korisnika sa 20 posto. Ok, 5-6 pa čak i blizu 10% je prihvatljivo ali ovo je baš lihvarenje. Tako da dok se god ne promijeni svijest naših ljudi, zakonska regulativa je sekundarno pitanje. S obzirom da su neki dan u RS usvojene izmjene zakona o HOV, i Komisija za HOV zadužena da izradi podzakonske akte, vjerujem da je to korak u pravom smjeru.

Evo jedan komentar iz prve ruke zbog čega su kriptomati u suštini totalno neisplativi…
Kao prvo, svi ATM uređaji su vrlo skupi za kupiti/napraviti, skupi za držati (mora se plaćati zakup prostorija) i vrlo skupi za održavanje (rad sa kešom traži fizičku zaštitu, ljude i ostale resurse). Drugo, kriptomati traže sistem koji ima likvidnost za trgovinu kriptom, a za to je potrebna infrastruktura pa su u principu svi kriptomati “franšiza” pa se na sve ove nabrojane fixne troškove za HW i održavanje, još mora plaćati %fee za provajdera usluge.
Obzirom da imamo vlastitu infrastrukturu, mi smo problemu pristupili na drugi način i omogućili uplate/isplate novca na pumpama, kioscima i trgovinama, odnosno umjesto kriptomata koristimo tuđe POS terminale. Konkretno uplata na LOVA tj. BCX račun ili kupovina bona se može izvršiti na skoro 5000 mjesta širom BiH (na svakom kiosku na kojem možeš kupiti dopunu za telefon ili bonove kao X-bon, alfa bon itd…), a takođe i isplata u kešu na za sada cca 150 mjesta (uglavnom benzinske pumpe koje rade 24/7), a mreža se stalno širi. U svakom slučaju puno je jednostavnije nego sam kriptomat, a samim tim i relativno povoljnije. Naravno ovakav sistem je za sada koncipiran za manje iznose, ali je bitno da funkcioniše i da je dostupan i vikendom kada banke ne rade, kao i u ruralnim sredinama gdje nema ni banaka ni bankomata. Uz plaćanja (može i kripto) na tim istim prodajnim mjestima, radimo i na našoj kartici koja će onda omogućiti da se KM može isplaćivati i na bilo kom bankomatu.